Jean-Marie Dedecker: 'Ik ben niet te koop'

20/12/11 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Zijn partij ligt op apegapen, maar zelf is Jean-Marie Dedecker (LDD) helemaal terug.

'Ik amuseer me weer in het politieke bedrijf, want nu weet ik tenminste weer tegen wie ik oppositie voer', zegt Jean-Marie Dedecker. 'Daarnaast zie ik de hele tijd hoe mijn ideeën worden gekopieerd. Dat doet deugd.'

Alleen wordt LDD daar niet beter van. Jean-Marie Dedecker: Dat klopt. Ik voel me de laatste tijd vaak als een sportman die keihard heeft getraind en dan moet toekijken hoe anderen er met zijn medailles vandoor gaan.

En toch gaat u door met uw partij?

Dedecker: Absoluut. Wel moet LDD weer meer een beweging worden. Eigenlijk hadden we vanaf het begin de weg van Geert Wilders moeten volgen: de partij alleen laten deelnemen aan verkiezingen op plaatsen waar die ook sterk staat. Dat is precies wat ik volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen wil doen. Ik overweeg zelfs om niet aan de provinciale verkiezingen deel te nemen.

Bent u niet bang dat LDD helemaal onderuit zal gaan bij de gemeenteraadsverkiezingen? Dedecker: De afdelingen zijn volledig vrij om al dan niet een lijstverbintenis aan te gaan. In Limburg heb ik wel een kartellijst met het Vlaams Belang moeten tegenhouden, en in Oostende zal ik meedoen onder de naam Lijst Dedecker in plaats van LDD. Maar ik maak me geen illusies. Wij hebben twee, drie jaar nodig om er weer te staan. Ik wil dan ook helemaal niet op de gemeenteraadsverkiezingen beoordeeld worden.

Bent u ondertussen een fan van het nieuwe regeerakkoord?

Dedecker: Natuurlijk niet. Wat is het grote probleem van ons economische systeem? De lasten op arbeid natuurlijk. Toch is de regering erin geslaagd om een akkoord te maken waarin niets, maar dan ook niets staat om dat te verhelpen. Daarom maak ik me ook niet echt zorgen over de toekomst van mijn partij: de slinger zal op den duur wel weer onze kant uitgaan. Maar eerst moeten de mensen de N-VA doorzien.

Ziet u dat eerstdaags gebeuren? Dedecker: Nu heeft Bart De Wever veel succes en dat is hem gegund, want ik sta nog altijd achter 80 procent van wat hij in het federaal parlement vertelt. Maar het zal de mensen op den duur wel beginnen op te vallen dat de N-VA in het federale parlement een rechtse leer predikt en ondertussen op Vlaams niveau in een linkse subsidieregering zit. We zullen hen wel ontmaskeren.

Zou het niet gemakkelijker zijn om u gewoon bij de N-VA aan te sluiten?

Dedecker: Ik zoek helemaal geen aansluiting bij een andere partij, en de N-VA al helemaal niet. Die partij zit vandaag op een goudklomp. Waarom zouden ze mij dan nodig hebben? Een lastpak als Dedecker die zijn eigen mening verkondigt? Ik weiger te bedelen. Ik ben overtuigd van mijn eigen ideologie en mijn eigen sterkte. Kom ik na de verkiezingen van 2014 niet terug, dan is het over. Simpel.

U houdt niet liever de eer aan uzelf, in plaats van het risico te lopen dat LDD in 2014 totaal van de kaart wordt geveegd? Dedecker: Een onmogelijke strijd ga ik ook nooit aan. Wie aan de Olympische Spelen deelneemt, moet getraind zijn. Anders blijf je beter thuis. Tegenwoordig zeggen ze in de sport wel dat deelnemen belangrijker is dan winnen, maar dat is de grootste bullshit die er bestaat. Als tegen 2014 dus blijkt dat we kansloos zijn, zullen we niet meedoen. Maar zover zijn we nog niet. Nog lang niet. (APE)

Onze partners