Jean-Marie Dedecker gaat door met LDD in 2014

05/08/13 om 06:26 - Bijgewerkt om 06:26

Jean-Marie Dedecker neemt met zijn partij LDD deel aan de verkiezingen van 2014. Dat is verrassend want in de jongste peilingen komt LDD niet meer aan een procent van de stemmen.

LDD neemt sowieso deel aan de verkiezingen van volgend jaar. Jean-Marie Dedecker, de voorzitter van de zieltogende partij, is er bovendien van overtuigd dat hij verkozen zal geraken. Hij baseert zich daarvoor op een enquête die hij zelf liet uitvoeren. Dat schrijft De Morgen.

LDD doet het niet goed in de peilingen. De partij van oprichter en voorzitter Jean-Marie Dedecker komt niet meer boven het procent uit. Maar dat houdt Dedecker niet tegen om zich volgend jaar bij de samenvallende verkiezingen van 2014 opnieuw verkiesbaar te stellen.

De West-Vlaming maakt zich bovendien sterk dat hij ook verkozen zal geraken. "Wat mijzelf betreft, kan ik het op eigen benen. Mijn politiek engagement blijft," zo zei hij op Radio 1. Wat de rest van zijn partij betreft, blijft Dedecker "de hand reiken" naar andere partijen. Hij preciseerde op Radio 1 niet naar welke partijen hij specifiek kijkt. Dat hij de hand blijft uitsteken, verklaart Dedecker door te wijzen op het belang van de verkiezingen in 2014. "Het gaat, net als in 2006 en 2007, over het voortbestaan van de partij." Dedecker blijft optimistisch, als hij kijkt naar andere partijen: "Het is niet uitzonderlijk dat een partij nagaat of ze nog levensvatbaar is. N-VA heeft ook nog één zetel gehad, Groen is nog helemaal weggeveegd, ..."

Geen details over enquête

Dedecker baseert zich op een dure studie die hij zelf bestelde bij een naar eigen zeggen "erkend instituut". Dat inistituut ondervroeg recentelijk 2.000 West-Vlamingen over hun kiesintenties. Er werd daarbij niet alleen gefocust op Dedecker zelf, maar ook op de politieke tegenstanders.

De details van de enquête wil Dedecker niet kwijt. "Maar ze was geruststellend. We zullen niet moeten vrezen voor de kiesdrempel in West-Vlaanderen", zegt de voormalige judocoach. Vooraleer hij wil communiceren over waar en bij wie hij de studie liet uitvoeren, wil Dedecker eerst samenzitten met zijn acht parlementsleden. Op Radio 1 zegt Dedecker te denken dat bij een van de "ongeveer 2.000" respondenten een licht ging branden en dat die lekte in de media over de studie.

Wat LDD in de andere provincies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk. "We gaan binnenkort samenzitten met de parlementairen en bekijken waar we nog leefbaar zijn", zegt de voorzitter. Dedecker zal zijn parlementsleden ook dan pas inlichten over de resultaten van zijn studie.

'Nek-aan-nek-race tussen CD&V en N-VA'

Het enige wat Jean-Marie Dedecker al kwijt wou over zijn enquête, is dat er een nek-aan-nek-race zou komen in West-Vlaanderen tussen het, in die provincie sterk verankerde, CD&V en de N-VA. (Belga/EE/SD)

Onze partners