Jean-Luc Dehaene overleden

15/05/14 om 15:56 - Bijgewerkt om 20:09

Jean-Luc Dehaene is onverwacht overleden in Frankrijk. De oud-premier was onwel geworden toen hij een bezoek bracht aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec (Bretagne).

Jean-Luc Dehaene overleden

Jean-Luc Dehaene © Belga

De 73-jarige Dehaene, die tot maart 2011 bestuurder was bij Lotus, gaf een vermoeide indruk bij zijn aankomst aan de fabriek en het bezoek werd snel ingekort, vertelt fabrieksdirecteur Marc Berger. Jean-Luc Dehaene bezocht de fabriek in Briec in het gezelschap van zijn echtgenote en een vriend. "Zijn bezoek was al twee weken voorzien", zo stelde Berger, die de staatsman ontving bij zijn aankomst aan de fabriek. "Hij was vermoeid en werd kort na het begin van het bezoek onwel." De verantwoordelijken van de fabriek staakten het bezoek en belden een ambulance, die Dehaene overbracht naar het ziekenhuis van Quimper.

Vorig jaar kondigde Dehaene nog aan dat hij in juni uit de politiek zou stappen. Dehaene zei toen dat hij bij de moeder van alle verkiezingen geen steunende rol meer zou spelen en dat hij de fakkel voor het Europees parlement zou doorgeven aan Marianne Thyssen. "Zij is het Europese boegbeeld van onze partij", aldus Dehaene in 2013.

Jean-Luc Dehaene was eerste minister tussen 1992 en 1999. Daarna was hij onder meer burgemeester van Vilvoorde, europarlementslid en voorzitter van Dexia.

Grootste fout

Naar aanleiding van zijn memoires blikte Jean-Luc Dehaene in het Kanaal Z-programma Z-Talk Goossens in 2012 terug op zijn carrière. Zijn grootste fout koppelde hij toen aan de Dutroux-zaak. Er was onder zijn premierschap zoveel oog voor de staatshervorming en de sanering van de begroting om te kunnen toetreden tot de euro, dat aan een aantal maatschappelijke problemen onvoldoende prioriteit is gegeven.

"Het gevolg daarvan was dat het slecht functioneren van het gerecht en de politie door de zaak-Dutroux een extra scherpe dimensie kreeg", aldus Dehaene.

Dexia-opdracht niet geslaagd

Over het Dexia-hoofdstuk schreef Dehaene in zijn memoires dat hij vindt dat hij niet geslaagd is in zijn opdracht, "maar de weg te werken erfenis woog te zwaar en de eurocrisis waarop we geen vat hadden, deed ons de das om". (TE)

Op Twitter regent het ondertussen reacties op het overlijden van Jean-Luc Dehaene:

Lees meer over:

Onze partners