Jean-Luc Dehaene: '290.000 euro voor een topmanager is ridicuul'

05/10/13 om 19:58 - Bijgewerkt om 23:06

De voormalige premier van ons land, Jean-Luc Dehaene, vindt het begrenzen van de lonen van topmanagers in de publieke sector geen goed idee. Dat zei Dehaene in een interview met La Première en Le Soir.

Jean-Luc Dehaene: '290.000 euro voor een topmanager is ridicuul'

Jean-Luc Dehaene stelt zijn memoires voor © Belga

In het interview met de Franstalige media wilde Dehaene - in zijn vertrouwde directe stijl - een en ander kwijt over enkele hete hangijzers waarrond onlangs commotie is ontstaan.

Zoals onder meer over de toplonen van managers van overheidsbedrijven die volgens sommigen zouden moeten worden ingeperkt.

"Ik denk niet dat het een goed idee is om een limiet op te leggen aan de publieke sector wanneer die moet concurreren met de private sector. Als men terug wil naar een ambtenarenapparaat voor overheidsbedrijven - voor mij niet gelaten - maar ik denk niet dat dat een goede deal is voor de overheidsbedrijven,' aldus Dehaene. De ex-premier noemde het voorstel om het loon van een topmanager te beperken (max. 290.000 euro) tot wat de premier verdient overigens 'ridicuul'. Het zou voor hem even belachelijk zijn in de VS het loon van de president als plafond te hanteren, want 'dat loon ligt ook laag'.

De ex-premier hekelde in het interview ook het zogenaamde herpolitiseren van de overheidsbedrijven:" Ik zie meer en meer politieke betrokkenheid bij het beleid van overheidsbedrijven , terwijl ik vind dat bij openbare bedrijven autonomie noodzakelijk is om te functioneren in een markteconomie die niet werkt volgens de beleidsregels.

Over een zevende staatshervorming oordeelde Dehaene als volgt : "Het heeft geen zin om na de verkiezingen in 2014 opnieuw te hervormen . Het duurt tien jaar om een staatshervorming uit te voeren. Na tien jaar kan worden beoordeeld wat werkt en wat niet werkt. "(BO)

Lees meer over:

Onze partners