Jean Lambrecks: 'Hier zit echt iets meer achter'

09/08/12 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

Jean Lambrecks, vader van het vermoorde meisje Eefje, reageert geschokt op het nieuws dat de zusters van het klooster van de Arme Klaren in Malonne bereid blijven om Michelle Martin op te vangen.

Jean Lambrecks: 'Hier zit echt iets meer achter'

© Belga

"Ik was eerst tevreden dat de zusters hun beslissing in overweging wilden nemen. Dit is verwerpelijk. Hier zit echt iets meer achter."

"Ik weet niet wie of wat er achter zit, maar ik meen dat het van hogerhand moet komen."

Lambrecks wil het er zeker niet bij laten. "We gaan proberen wat we nog kunnen doen om het tegen te houden", zo zei Lambrecks in De Ochtend op Radio 1.

"Welke stappen we kunnen ondernemen, ga ik overleggen en bekijken met mijn advocaat. Hier in België lijkt het alsof men sneller beboet wordt voor dronken of te snel rijden dan voor een moord", aldus Jean Lambrecks.

Nieuwe stemming
Als ze voorwaardelijk wordt vrijgelaten, blijft Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, welkom in het klooster van Malonne, een deelgemeente van Namen. Nochtans had Paul Marchal, van het vermoorde meisje An, eerder laten weten dat de zusters opnieuw zouden stemmen over de komst van Michèle Martin. Dat zou dan toch niet zijn gebeurd.

"Ik heb hen gevraagd wat er van aan is", aldus Tommy Scholtes, de woordvoerder van de bischoppenconferentie. "Ze hebben me geantwoord dat ze zich houden aan het persbericht van 31 juli."

Geen familie

In dat persbericht legt de abdis van het klooster uit waarom de zusters na lang debatteren beslisten Michelle Martin op te vangen. Ze hielden naar eigen zeggen rekening met het feit dat Martin geen familie heeft en in België nergens terecht kon. Ook verbinden ze twee voorwaarden aan de opvang.

"Ten eerste moet de huidige rechtspraak in ons land ten volle worden gerespecteerd. Een tweede voorwaarde is dat uit het onderzoek in de gevangenis van Martin blijkt dat ze vooruitgegaan is en dat ze uitzicht heeft op een herintegratie in de samenleving zonder risico op recidive."

Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid bij de misdaden begaan door haar ex-man Marc Dutroux, die levenslang kreeg zonder kans op vervroegde vrijlating.

Cassatieberoep
De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen besliste op 31 juli dat Martin vervroegd mag vrijkomen onder voorwaarden. Ze zou dan opgevangen worden in het Naamse klooster.

Het parket-generaal van Bergen tekende cassatieberoep aan tegen die beslissing. Martin blijft in de cel tot het Hof van Cassatie zich uitspreekt over dat cassatieberoep. De uitspraak volgt maximaal dertig dagen nadat het beroep is ingediend. (Belga/TE)

Onze partners