Jean-Denis Lejeune: 'Reynders spreekt taal van een adder'

06/05/14 om 09:08 - Bijgewerkt om 12:05

'Een regering zonder liberalen? Dan verdwijnen er kinderen en worden ze ontvoerd,' met die uitspraak doet MR-vicepremier Didier Reynders stof opwaaien. Jean-Denis Lejeune, vader van een Dutroux-slachtoffer, noemt de taal van Reynders 'schandelijk' en 'die van een adder'.

Jean-Denis Lejeune: 'Reynders spreekt taal van een adder'

Didier Reynders (MR) © BELGA

In een debat op RTBF heeft MR-vicepremier Didier Reynders gezegd dat de gevolgen van een regering zonder liberalen te zien waren onder premier Jean-Luc Dehaene (CVP): 'Een regering zonder liberalen? Dan worden kinderen ontvoerd, dan heb je schandalen als de dioxinecrisis. De liberalen mochten dan de puinhoop opruimen'. Die uitspraken schieten bij Franstalige politici in het verkeerde keelgat. Reynders is 'verbaasd' over de omvang van de reacties en zegt dat hij misbegrepen is.

'Een regering zonder liberalen? Dan worden er kinderen ontvoerd en heb je schandalen als de dioxinecrisis.' Deze woorden, uitgesproken tijdens een debat met Elio Di Rupo (PS) op de RTBF, van Didier Reynders, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken voor MR, doen in politieke middens stof opwaaien.

'Daarna had je de liberalen nodig om de puinhopen op te ruimen.'

Reynders' verwijzing naar een van de grootste nationale trauma's, de ontvoeringen van kinderen in het Dutroux-tijdperk, worden niet gesmaakt door andere politici.

Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, een van de slachtoffers van Marc Dutroux en kandidaat voor CDH bij de komende verkiezingen, is niet te spreken over de uitspraken. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij:

'Beste meneer Didier Reynders, hoe kunt u het zich veroorloven om te zeggen 'dat er zonder de MR ontvoeringen van kinderen gebeuren'. Dat is populisme. Het is schandelijk. Het is een gebrek aan klasse en respect. Echt de taal van een adder.'

Beke: 'Je voert geen campagne op de kap van overleden kinderen'

Wouter Beke, voorzitter van CVD&V, noemt de uitspraken van Reynders 'onwaardig': 'Je voert geen campagne op kap van overleden kinderen'.

Ook PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette is geschandaliseerd. Op Twitter reageert hij: 'een afschuwelijke uitschuiver, een democraat onwaardig.'

Reynders: 'Had het over politie-oorlog'

Reynders zelf reageerde ook al op Twitter. 'Ik had het over de politie-oorlog, net zoals ik het had over de dioxine-crisis, als gevolg van een gebrek aan controle op de voedselketen.' Hij zegt dat hij misbegrepen werd en is 'verbaasd' over de omvang van de reacties.

Reynders' voorzitter, Charles Michel, keurt de uitspraken af. 'Er is geen verband tussen de vorming van een regering en de ontvoering van kinderen.' Hij verdedigt echter ook zijn vicepremier en sterke man in Brussel. 'Ik denk niet dat Didier Reynders dat bedoelde. Hij heeft zijn uitspraak ondertussen op Twitter al verduidelijkt, en ik denk dat hij die uitleg later zal bevestigen.'

Devos: 'Reynders probeert gat op rechterflank te dichten'

Politicoloog Carl Devos (UGent) ziet er een strategie in, weliswaar op 'bedenkelijk niveau'.

Onze partners