Jean-Denis Lejeune: 'Michelle Martin heeft geen recht op re-integratie'

11/08/12 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Jean-Denis Lejeune, de papa van het vermoorde meisje Julie, vindt dat Michelle Martin vandaag geen enkel recht heeft op re-integratie in de maatschappij. Hij pleit voor een hervorming van justitie.

Jean-Denis Lejeune: 'Michelle Martin heeft geen recht op re-integratie'

© Reuters

'Michelle Martin is een multirecidiviste. Zij heeft altijd beweerd gehandeld te hebben onder invloed van Marc Dutroux, maar Dutroux was niet meer aanwezig toen de meisjes omkwamen van de honger', zegt Jean-Denis Lejeune in de krant Le Soir.

'Ze had hen kunnen bevrijden of alarm kunnen slaan. Ze had hen tenminste eten en drinken kunnen geven zoals ze dat met de honden van Dutroux deed. Ze heeft niets gedaan. Zij is verantwoordelijk voor de dood van Julie en Mélissa.'

Lejeune begrijpt dus de Arme Klaren, die bereid zijn Martin na haar vrijlating op te vangen, niet. 'Ik ben niet gelovig en ik heb het altijd wat moeilijk gehad met bepaalde standpunten van de Kerk. 'Hoe kan een instituut dat condooms en het hertrouwen verbiedt, de opvang van een kindermoordenares door een religieuze gemeenschap goedkeuren?', aldus Lejeune.

Manifestatie op 19 augustus Om te voorkomen dat Michelle Martin daadwerkelijk vrijkomt, organiseert Lejeune op zondag 19 augustus in Brussel een manifestatie. Hij heeft de steun van Pol Marchal en Laetitia Delhez. Lejeune wil het geen witte mars noemen, "ook al blijven we in dezelfde geest".

Lejeune wil met deze mars ook manifesteren voor een snelle hervorming van justitie en een betere hiërarchie van sancties in functie van de ernst van de feiten. Zo is er niets erger dan de moord op een kind.

Martin zou ook in Nederlands klooster terecht kunnenDe strafuitvoeringsrechtbank van Bergen besliste op 31 juli dat Martin vervroegd mag vrijkomen onder voorwaarden. Ze zou dan opgevangen worden door de Arme Klaren in Malonne bij Namen. Maar Martin zou ook terecht kunnen in een Nederlands klooster, zo schrijft het Nederlandse dagblad Trouw.

Nederlandse kloosters reageren aarzelend op de vraag of Martin welkom is bij vervroegde vrijlating. Toch blijkt de ex van Dutroux welkom. "In principe staat hier de deur open", zegt abt Daniel Hombergen van de abdij Maria-Toevlucht in Zundert.

Openbare verkoop
Ondertussen heeft Jean Lambrecks beslist af te zien van de openbare verkoop van de spullen van Martin. Lambrecks had een deurwaarder naar het klooster van de Arme Klaren gestuurd om er vaststellingen te doen en eventueel beslag op te leggen.

"De openbare verkoop zou mij meer kosten dan wat het zou opbrengen. Het gaat onder meer om keukengerei, zoals potten en pannen", aldus Lambrecks, aan wie Martin zo'n 179.000 euro schadevergoeding moet.

Niet veel waarde
"De spullen hadden niet veel waarde. Ik ben mijn kosten al kwijt voor een deurwaarder. Een openbare verkoop zou mij meteen al duizend euro kosten. Naast het keukengerei zaten er een koffiemachine, een paar dozen en een loopkruk bij. We gaan nu verder bekijken hoe het zit met de erfenis van haar moeder, want het huis is naar de kinderen gegaan. We moeten zien hoe het daar scheef gelopen is", besluit Lambrecks.

Martin had in het verleden de spullen laten onderbrengen bij het klooster in Malonne, dat haar eventueel zou opvangen als ze vervroegd voorwaardelijk vrijgelaten wordt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners