‘Je moet geen beleid voeren voor een bepaalde groep’ (Patrick Develtere)

© ImageGlobe

‘Het zijn altijd en overal de winnaars van de verkiezingen die een land moeten redden’, zegt ACW-voorzitter Patrick Develtere in een gesprek met Knack.

‘Het zijn altijd en overal de winnaars van de verkiezingen die een land moeten redden’, zegt ACW-voorzitter Patrick Develtere in een gesprek met Knack. Hij is bezorgd: ‘Uiteindelijk zullen de gewone mensen de rekening betalen. En dat zullen niet alleen de hardwerkende Vlamingen zijn.’

Moet de CD&V de N-VA loslaten om ‘het land te redden’?

Patrick Develtere: De overwinnaars van de verkiezingen moeten het land redden. Er is geen andere oplossing voor deze malaise. De PS en de N-VA moeten zich opsluiten met de partijen waarmee ze een regering willen vormen. Alleen onder hun leiding kan er een compromis gevonden worden. Dat is logisch. Zo is het altijd geweest.

Gelooft u dan nog dat er een compromis te vinden is tussen de PS en de N-VA? De Wever lijkt daar niet meer in te geloven, en ook Di Rupo wil nu doorgaan zonder N-VA.

Develtere: Toen Wouter Beke (CD&V) koninklijk bemiddelaar was, is hij erin geslaagd een akkoord te bereiken over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Als men overeenstemming kan bereiken over het meest netelige probleem van de Belgische politiek, waarom zou dat dan niet kunnen over de andere thema’s? Bovendien is dat akkoord over B-H-V nog altijd niet uitgelekt. Discretie is dus wel mogelijk.

Wat gaat er dan mis?

Develtere: Het is nu al de derde keer (eerst Bart De Wever, daarna Johan Vande Lanotte en nu Elio Di Rupo, nvdr.) dat men onvoldragen voorstellen lanceert en vraagt wie daarover wil onderhandelen. Het is de eerste keer in de politieke geschiedenis van dit land dat dit gebeurt. Die methode kan niet werken.

Je hebt altijd vier elementen nodig om onderhandelingen tot een goed einde te brengen: discretie, empathie, leiderschap en engagement. Geen enkel van die elementen is op dit moment aanwezig. Bovendien moeten onderhandelingen gebaseerd zijn op facts and figures. Je moet de reële effecten van alle voorstellen kunnen becijferen. Wat zijn de gevolgen van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen? Wat gebeurt er als je ze in de tijd beperkt? Hoeveel zou dat de OCMW’s kosten die de werkloze armen moeten opvangen?

Wat vond u van de kritiek van Bart De Wever op de nota-Di Rupo? Wat hij goed vond, vonden jullie slecht en omgekeerd.

Develtere: (ontwijkend) Je kunt als partij geen beleid voeren voor een bepaalde groep. Naast hardwerkende Vlamingen heb je ook Vlamingen die een leven lang hard gewerkt hebben en die 70 of 80 jaar zijn. Je hebt Vlamingen die een tijd hard gewerkt hebben maar daarna tegenslag kregen of ziek werden. Ook voor die mensen moet de politiek zorgen. Er moet een inclusief beleid gevoerd worden.

Heeft Europa dan ongelijk wanneer het drastische maatregelen vraagt van de Belgische overheid? Ingrepen in de index, de pensioenleeftijd, de werkloosheidsvergoedingen?

Develtere: Europa legt ons geen maatregelen op, het doet een aantal voorstellen. En die zijn wel erg neoliberaal.

Ik vind het trouwens grappig dat de rechtse partijen vroeger nooit een sociaal Europa hebben gewild, en nu als eerste staan te roepen dat Europa sociale – lees: asociale – maatregelen moet invoeren.

Er is ook veel selectieve verontwaardiging. Europa heeft ons inderdaad aangemaand om de index aan te passen, maar we werden ook op de vingers getikt omdat er te weinig milieufiscaliteit is, omdat we tekortschieten op het vlak van levenslang leren en onderzoek en ontwikkeling. (KVDB)

Lees het volledige interview deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content