‘Je kan blijkbaar gemakkelijk kalasjnikovs kopen in Wallonië’ (video)

Advocaat Jef Vermassen liet op de Nederlandse televisie zijn licht schijnen op Nordine Amrani en diens bloedbad in Luik: ‘Ik heb de indruk dat misdadigers in Wallonië sneller vrijkomen dan in Vlaanderen.’

config=http://media.vara.nl/player/config_extern.xml.php?mediaid=83419


Advocaat Jef Vermassen was te gast in het Nederlandse praatprogramma ‘Paul en Witteman’ om het over de zaak Amrani te hebben. Daar zei hij onder meer de indruk te hebben dat misdadigers sneller vrijkomen in Wallonië dan in Vlaanderen.

Jeroen Pauw en Paul Witteman, de presentators, wilden weten van Vermassen of hij verbaasd was dat het drama zich in Luik voltrok. “Eigenlijk niet”, antwoordde Vermassen. “Als ik ‘kalasjnikov’ hoorde, dacht ik: ‘Ja, daar hebben we het’. Een jaar geleden deed ik een rechtszaak voor een politieagente die ook met een kalasjnikov vermoord is. Je kan dat blijkbaar gemakkelijk kopen in Wallonië in de onderwereld. Deze man had duidelijk grote banden met de onderwereld, anders geraak je niet aan die wapens.”

Die onderwereld, waar komt die dan vandaan, vroegen de presentators. “Dat heeft veel te maken met de koolmijnen. Hoewel er hele veel lieve mensen gekomen zijn om hard te werken, ik ga zeker niet racistisch doen, is er ook een stuk maffia meegekomen. Zoals we dat nu ook uit Afrika en Albanië hebben. Die kunnen blijkbaar vooral in België zaken doen. Ik hoorde eens dat als je een Italiaanse gangster wil vatten, je in Luik of Charleroi moet zijn. Soms is daar iets van waar: niet iedereen is een gangster, maar zij verschuilen zich daar toch.”

Vrijgepleit voor wapenbezit

“De discussie is nu: die man heeft verschillende veroordelingen achter de rug en heeft, tussen aanhalingstekens, enorm geluk gehad met zijn laatste veroordeling. Toen ging het over wapenbezit. Zijn advocaat in beroep heeft spitsvondig gepleit dat er een nieuwe wapenwet was, die de mensen de kans gaf de wapens in te leveren om er daarna een vergunning voor te krijgen. Die advocaat pleitte dat Amrani dat wilde doen, maar dat hij in voorhechtenis in de gevangenis zat, en dat dus niet kon doen. Het Hof van Beroep heeft hem daarop vrijgesproken.”

Vermassen: ‘Debat is nu: kan je een recidivist vervroegd vrijlaten?’

“Het gevolg is dat hij niet bekend staat voor wapenbezit. Hij is dus niet gevolgd, en dat is spijtig. Hij had ontzettend veel wapens en munitie: het was een compleet arsenaal. “Het toppunt is dat hij meteen na zijn vrijlating opnieuw is begonnen met drugs en wapens. Hij kent zijn weg.”

“Waarom heeft men die man vervroegd vrijgelaten? De vraag is of je een recidivist die al tal van misdrijven, waaronder verkrachting, gepleegd heeft, nog een kans mag geven om vervroegd vrij te komen.”

De presentatoren vroegen daarop of Vermassen zelf niet zou pleiten voor vervroegde vrijlating, mocht het zijn cliënt zijn. “Eventueel wel, als ik hem zou verdedigen.”

Wallonië

Waarna hij het over een andere boeg gooit en zegt: “Het feit is dat ik de indruk heb dat misdadigers in Franstalig België gemakkelijker vrijkomen dan in Vlaanderen.”

Hoe komt dat dan, wou de Nederlander weten? “Er zijn twee realiteiten, twee verschillende werelden.” Vermassen verweet het Waalse gerecht ook “oppervlakkigheid”. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content