'Je kan 30 keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het gekibbel niet ophoudt, dan wordt het belachelijk'

21/06/15 om 12:28 - Bijgewerkt om 16:15

In De Zevende Dag zaten de zes Vlaamse partijvoorzitters rond de tafel. Over het feit dat de aanvallen moeten stoppen, leek iedereen het eens. 'Iedereen moet op zijn woorden letten', vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'Je kan 30 keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het gekibbel niet ophoudt, dan wordt het belachelijk'

Bart De Wever © Belga

De afglopen weken waren er heel wat aanvallen over en weer tussen de verschillende Vlaamse meerderheidspartijen. De drie partijvoorzitters van de Vlaamse partijen in de meerderheid op Vlaams en federaal niveau zijn het in De Zevende Dag dat het zo wel genoeg geweest is.

Maar Bart De Wever van N-VA noemde de spanningen ook niet onlogisch. 'Dit is een volledig nieuwe coalitie. Die heeft wat tijd nodig om zich te zetten. Dat was bij de paars-groene regering ook zo. We zitten in een concurrenciële omgeving met nieuwe mensen.'

Wouter Beke van CD&V herhaalde zijn woorden van de afgelopen dagen, toen hij een paar keer de verdediging van zijn ministers moest opnemen. Hij had het toen over 'laaghartige aanvallen.' Hij vindt dat het tijd is om opnieuw op de inhoud te focussen. 'De man spelen en niet de bal, dat moet stoppen.'

Gwendolyn Rutten riep dan weer op om naar de verwezenlijkingen van de regering te kijken. 'We stimuleren de economie en verlagen de belastingen.'

Eensgezindheid dus dat het gekibbel mag stoppen. 'Ik zal daar met mijn mensen over spreken dat het zo niet kan. Maar je zit hier met de wet van actie en reactie', aldus nog De Wever.

'Je kan 30 keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het dan niet ophoudt, wordt het wel wat belachelijk. Iedereen moet op zijn woorden letten', vindt de N-VA-voorzitter.

Toch wat gekibbel met John Crombez

Toen SP.A-voorzitter John Crombez in "De zevende dag" aanhaalde dat de regering ook de grote vermogens mag aanpakken in de besparingen, kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever tussen. De sfeer werd iets grimmiger.

(Belga/JH)

Onze partners