Janssens out, De Wever in: wat is er na 3 jaar veranderd in Antwerpen? (video)

01/10/15 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:43

In 2012 kwam met de verkiezingsoverwinning van Bart De Wever een einde aan meer dan 80 jaar socialistisch bestuur in Antwerpen. Waar staat de grootste stad van Vlaanderen sinds het vertrek van Patrick Janssens?

Janssens out, De Wever in: wat is er na 3 jaar veranderd in Antwerpen? (video)

Patrick Janssens (SP.A) en Bart De Wever (N-VA) © Belga

De gemeenteraadsverkiezingen liggen drie jaar achter ons. Terzake trekt naar drie Vlaamse steden, om de balans op te maken.

De grootste stad van Vlaanderen, Antwerpen, werd sinds de Tweede Wereldoorlog onafgebroken bestuurd door de socialisten. In 2012 kwam daar een einde aan met de verkiezingsoverwinning van N-VA-kopman Bart De Wever. Hij volgde Patrick Janssens (SP.A) op.

De Wever, in coalitie met Open VLD en CD&V, voert een ander beleid dan Janssens. Hij zet meer politie in, bijvoorbeeld: 'Wat vandaag standaard, minimaal, aan politiewagens rondreed, was wat onder Janssens maximaal kon.'

Aangezien Janssens (nu voorzitter van Racing Genk) niet meer praat over Antwerpen, maakt zijn voormalige kabinetchef Peter Renard de balans op. 'Ons veiligheidsbeleid was gericht op veel contacten, op preventie. Nu zien we een militarisering van het veiligheidsbeleid.'

Onze partners