'Janssen had Shana al meermaals virtueel verkracht'

19/10/11 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Vandaag hervatte het proces tegen Ronald Janssen met het pleidooi van meester Jos Vander Velpen, advocaat van de familie Appeltans.

Het proces Janssen hervatte met een zeer sterk pleidooi van meester Jos Vander Velpen, advocaat van de familieleden van Shana Appeltans. De advocaat verhief zijn stem meermaals en confronteerde alle aanwezigen nogmaals met de gruwel die Shana en Kevin doorstaan hebben.

"Shana moest niet alleen dood, ze moest echt kapot. Omdat hij geen stijve kreeg, moest zij gestraft worden want zijn fantasie was niet volledig uitgevoerd. Daarom schoot hij zijn revolver, waar nog vier kogels in zaten, leeg, waarvan de laatste richting haar schaamstreek. Kevin? Die moest uit de weg omdat hij ziekelijk jaloers was op hem. Hij wilde Shana, verlangde naar haar en had haar al meermaals virtueel verkracht in zijn hoofd. Uiteindelijk heeft hij hen gewoon opgestookt als oud vuil. Had hij 1 seconde berouw? Helemaal niet. Dat is iets wat ons menselijk verstand te boven gaat. Wij hebben gevoelens, een minimum aan mededogen en spijt. Dit soort gevoelens, positieve gevoelens, ken een psychopaat als Janssen niet. Integendeel, hij voelde zich grandiozer dan ooit."

Vander Velpen: 'Dat Janssen maar niet denkt dat hij zijn geheimen kan meenemen in zijn graf, als een farao'

Vander Velpen haalde ook hard uit naar de gevoelloze houding van Janssen tijdens het proces. "Tot de dag van vandaag heeft hij alles geregisseerd. En dat heeft het verdriet voor de families met factor 10 vermenigvuldigd. Zeker de woorden van zijn moeder, dat oud 'menske', dat niets dan goeds te vertellen had over haar zoon. Die woorden zijn zo enorm kwetsend voor de families van de slachtoffers. En ik beschuldig Janssens moeder niet, nee, het is zijn fout, want hij is de regisseur. Hij trapt op de ziel en het hart van deze families. Bijna allemaal hebben ze hem tijdens het proces met meneer aangesproken en hem gevraagd waarom. Maar, zoals meester Vermassen perfect heeft uitgelegd, een psychopaat als Janssen kent geen positieve gevoelens. Het zou me niet verbazen als hij op dit moment nog steeds geniet van de gruwelijke feiten die hij gepleegd heeft. Wel, dat hij maar niet denkt dat hij zijn geheimen kan meenemen in zijn graf als een farao."

Sneer naar betwistbaar onderzoek

Tot slot haalde de advocaat nog eens het betwistbaar onderzoek van de Leuvense speurders naar boven. "Ik ben er zeker van dat zij enorm hard gewerkt hebben en overuren hebben geklopt om de dader te vinden. Maar het mag niet ontkend worden dat ze enkele open kansen hebben laten liggen. Toen ik door de 28 kaften van het dossier ging, werd ik steeds verdrietiger en werd ik 10 jaar teruggekatapulteerd in de tijd, toen er discussie was over de gemaakte fouten in de zaak-Dutroux. Die tien jaar om het politiesysteem efficiënter te maken en te reorganiseren, leken mij voor niets geweest. Als ik was gestorven in 2000 en gereïncarneerd in januari 2010, dan zou ik mij te pletter hebben geschrokken." (Belga/SD)

Onze partners