Jannie Haek lanceert idee van kleine spoorring rond Brussel

19/04/13 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

De topman van NMBS Holding, Jannie Haek, wil een kleine spoorring rond Brussel of een nieuwe tunnel om de mobiliteitsproblemen aan te pakken.

Jannie Haek lanceert idee van kleine spoorring rond Brussel

© Belga

Het grote GEN-project voor een beter spoorverkeer in Brussel is nog niet voor onmiddellijk. Omdat er toch dringend iets moet gebeuren, heeft de topman van de NMBS Holding, Jannie Haek, sneller realiseerbare oplossingen gesuggereerd. Dat schrijft de krant Le Soir. Haek denkt aan een kleine spoorring rond de hoofdstad of een nieuwe tunnel.

De drie spoorbazen (van NMBS, Infrabel en de NMBS-Holding) hebben het meerjaren investeringsplan van de NMBS-groep voorgesteld aan de leden van de economische en sociale raad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Haek heeft er mobiliteitsoplossingen uiteengezet die Brussel kunnen dienen zonder te moeten wachten op de voltooiing van het GEN, ten vroegste in 2025.

Kleine spoorring of nieuwe tunnel

Om Brussel te ontlasten, stelt hij bijvoorbeeld voor om een kleine spoorring aan te leggen. Het zou gaan om een lus van 46 km, met de bestaande lijnen L26 en L28 als basis. Er zouden een twintigtal stations bediend worden. Tegen 2016 kan dat rond zijn, zo luidt het.

Een andere suggestie bestaat erin een nieuwe tunnel aan te leggen tussen Vorst en Schaarbeek. Daardoor zou een aantal treinen niet meer door de verzadigde as tussen Brussel-Zuid en Brussel-Noord moeten.

Suggesties niet opgenomen in meerjarenplan

De twee suggesties zijn momenteel evenwel niet opgenomen in het ontwerp van meerjarenplan dat bestudeerd wordt en waarover de Gewesten een advies moeten geven, zo verduidelijkt Le Soir. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners