Jan Steyaert (sp.a-groen), Beersel

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Beersel ligt op een boogscheut van Brussel en dat laat zich voelen. De Beerselaars koesteren het landelijk karakter van onze gemeente maar ervaren tegelijk de druk van de oprukkende industrialisering en verstedelijking. Het gemiddeld inkomen van onze gezinnen ligt hoog maar Beersel kent ook heel wat verborgen armoede. Onze zwakke weggebruikers worden meer dan elders geconfronteerd met vracht- en pendelverkeer. De slaapwijken met dure en grote villa’s zijn talrijk maar het aanbod aan kleinere en betaalbare woningen is ontoereikend. Onze mooie gemeente trekt ook heel wat (vaak anderstalige) inwijkelingen aan. Daar komt bij dat we ook lokaal antwoorden zullen moeten formuleren op een aantal globale problemen (energieproblematiek, global warming). Met de holle slogans en de eenvoudige oplossingen waarvan het politiek discours tegenwoordig bol staat kan je deze moeilijke maar o zo aantrekkelijke gemeente onmogelijk besturen. Een stabiele en ambitieuse bewindsploeg die de nodige expertise samenbrengt om creatieve oplossingen te zoeken voor de toekomst is wat Beersel nodig heeft. Samenwerkingsverbanden mogelijk maken en stimuleren eerder dan de politieke tegenstellingen verder uit te diepen is dus voor mij de inzet van 14 oktober. Beleid voeren en onze complexe samenleving vorm geven vraagt immers om samenwerking in een permanente zoektocht naar evenwicht en compromis.

Wie worden de winnaars, wie worden de verliezers?
In 2006 namen sp.a en groen in Beersel samen deel aan de verkiezingen. Onze samenwerking verliep uitstekend en vanuit de meerderheid hebben wij onze stempel kunnen drukken op het beleid van de laatste zes jaar. Daarom stappen wij opnieuw in kartel naar de kiezer om samen verder te bouwen aan een ambitieus en toekomstgericht project voor alle Beerselaars. Spijtig genoeg is de rest van het politieke landschap in Beersel de laatste zes jaar grondig versnipperd. Open VLD spatte na de vorige verkiezingen door interne conflicten uit elkaar in VLD Beersel en Open Beersel. LDD splitste zich af van Vlaams Belang. Schepen Leen D’Hooge stapte uit CD&V om als onafhankelijke te gaan zetelen. Maar ook het kartel tussen CD&V en N-VA hield geen stand. N-VA vond het zelf nodig om zich op het einde van de rit onaangekondigd te distancieren van de meerderheid. Zo speelt NV-A dubbel spel. Eerst mee besturen en later voor het publiek alle verantwoordelijkheid voor moeilijke beslissingen in de schoenen van anderen schuiven.

Als fractieleider en lijstduwer van het kartel sp.a-groen betreur ik deze strategische spelletjes en politieke versplintering ten zeerste. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kon er in Beersel gekozen worden tussen vijf lijsten. Als de andere Vlaamse partijen zo verder doen worden dat er in oktober mogelijks zeven of acht. Eén Franstalige eenheidslijst (UF) tegenover 6 of 7 Vlaamse lijsten. Vermits de grootste fracties door het huidige kiessysteem Imperiali bevoordeeld worden zal deze versnippering onherroepelijk leiden tot een verlies van Vlaamse zetels ten voordele van UF. Door compromisloos en verdeeld naar de volgende verkiezingen te gaan zullen de zelfverklaarde ‘Vlaamsgezinde’ partijen de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het toenemend aantal Franstalige zetels in onze gemeenteraad. Maar laat ons vooral hopen dat die versnippering niet zal leiden tot een zwak gemeentebestuur dat ruzie maakt in plaats van te besturen! Voor ons komt het er nu op aan om 200 stemmen meer te halen. Dan groeit onze fractie van drie tot vier zetels en kunnen wij de volgende legislatuur nog zwaarder wegen op het beleid..

Wat speelt in uw gemeente?

Ons uitgebreid programma vol met concrete voorstellen biedt progressieve oplossingen om samen verder te bouwen aan een Beersel mét ambitie. De uitdagingen zijn groot. Het vrachtverkeer door Lot moet gestopt, de verstedelijking afgeremd. De wederkerende overstromingen vragen om drastische ingrepen. De zwakste weggebruikers verdienen een veiligere en confortabelere plaats in ons verkeer. De (verborgen) armoede in Beersel kan nog efficienter bestreden worden en ingrijpende maatregelen dringen zich op om wonen betaalbaarder te maken. Als groene kandidaat is het bewaren van het landelijk karakter van Beersel voor de komende generaties vanzelfsprekend ook een prioriteit. De gemeentelijke schuld zullen we verder afbouwen en de gemeentelijke lasten verschuiven we van arbeid (aanvullende personenbelasting) naar vermogen (opcentiemen). En als het van ons afhangt wordt Beersel tegen 2030 de eerste energieneutrale gemeente van Vlaanderen.

Beersel heeft een eeuwenoude Vlaamse traditie. Logisch dus dat eenieder die wil participeren in ons sociaal weefsel ook Nederlands spreekt. Veel inwoners van Beersel staan open voor de wereld om ons heen. Groen en sp.a rekenen op dezelfde hoffelijke houding van iedereen die hier komt wonen. Het (leren) spreken van het Nederlands als onze gemeenschappelijke taal is hierbij de belangrijkste uitdaging.

Wij bouwen samen aan een Beersel mét ambitie. Zet mij aan het werk!

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen – en een foto van uzelf – door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Partner Content