Jan Jambon wil mensensmokkelaars afschrikken met gerichte politionele acties

20/09/15 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:47

Bron: Knack

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil vanaf volgende week gerichte politionele acties starten om de mensensmokkelaars af te schrikken en alle vluchtelingen op Belgisch grondgebied te registreren.

Jan Jambon wil mensensmokkelaars afschrikken met gerichte politionele acties

© Belga

Dat kondigde hij zondag aan in De Zevende Dag (één). De acties zullen niet beperkt blijven tot de grensgebieden, maar ook plaatsvinden langs de routes die de smokkelaars regelmatig gebruiken, de luchthavens en de treinverbindingen zoals de Thalys.

De minister zei ook dat als de gemeenten de vluchtelingen niet vrijwillig opvangen, er een verplicht spreidingsplan zal komen.

Smokkelhandel tegengaan

Jan Jambon beklemtoonde dat België het verdrag van Schengen respecteert. Dat betekent ook dat ons land de traditionele grenscontroles niet zal hervatten. Wel komen er gerichte controles op heel het grondgebied. Op die manier hoopt hij de smokkelhandel tegen te gaan en ook de vluchtelingen die hier verblijven te registreren.

Dat betekent ook dat de Dienst Vreemdelingenzaken wordt ingeschakeld wanneer er niet geregistreerde vluchtelingen worden ontdekt. Het kan volgens de minister niet dat de vluchtelingen zeggen dat ze niet hier willen geregistreerd worden, maar naar een ander land willen.

Voor die acties moeten er heel wat extra politiemensen worden ingezet. "Binnen de politie wordt heel wat capaciteit vrijgemaakt. De essentiële taken blijven we doen maar de gerichte politionele acties krijgen nu prioriteit op minder prioritaire taken".

Verplichte spreidingsplan

Minister Jambon zei ook begrip te hebben voor de burgemeesters die vragen hebben bij de komst van extra vluchtelingen. Vaak schuiven ze veiligheidsproblemen naar voren, dus is het volgens hem nodig om met de burgemeesters te gaan praten.

"Maar iedereen zal een stuk van de last moeten dragen. Eerst op vrijwillige basis, wat tot nu toe lukt, maar als dat niet volstaat, komt er een verplicht spreidingsplan", waarschuwde hij. Hierover wordt nog overlegd binnen de regering en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten VVSG.

Voor Jambon is het belangrijk om rekening te houden met de draagkracht van de gemeente, met inbegrip van de inspanningen die de gemeente in het verleden heeft geleverd. (Belga/NS)

Onze partners