Jan Jambon wil keuzemenu voor noodnummer 112

09/11/15 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil het gebruik van een keuzemenu uittesten bij het noodnummer 112. De Belgische Vereniging voor Spoedartsen is niet te vinden voor het initiatief.

Jan Jambon wil keuzemenu voor noodnummer 112

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © AFP

In één of twee provincies, wellicht aan de taalgrens, komt er binnenkort een proefproject. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Een maand lang zullen bellers er niet rechtstreeks een operator aan de lijn krijgen, maar zich eerst door een computermenu moeten toetsen. Wanneer het start, staat nog niet vast.

'We pakken twee problemen aan. Elke oproeper moet een antwoord in zijn eigen taal krijgen', zegt Jan Jambon. Bellers die aan de taalgrens wonen, komen vaak terecht bij de provincie die net in het andere taalgebied ligt. 'Ook willen we oneigenlijke oproepen vermijden, zodat de operators zich op de echt dringende oproepen kunnen concentreren.'

Paniek

De Belgische Vereniging voor Spoedartsen is niet te vinden voor het initiatief. 'Mensen die een beroep doen op die hulpdiensten zijn in paniek en vaak alle realiteitsbesef kwijt', zegt voorzitter Jan Stroobants. 'Die moet je met een mens aan de andere kant van de lijn begeleiden, niet met een computer.'

De vereniging ziet liever meer personeel aan de noodtelefoons. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners