Jan Jambon: Verhoging dreigingsniveau zal afhangen van omschrijving specifieke gevallen

21/01/15 om 23:25 - Bijgewerkt om 23:25

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beseft dat de mogelijkheid van de Nationale Veiligheidsraad om in erg specifieke gevallen het dreigingsniveau te verhogen, nog onderwerp van discussie zal zijn en dat veel zal afhangen van de manier waarop die specifieke gevallen zullen worden beschreven.

Jan Jambon: Verhoging dreigingsniveau zal afhangen van omschrijving specifieke gevallen

© Belga

Dat heeft Jambon woensdag in de Kamer geantwoord op vragen over de twaalf maatregelen tegen terrorisme en radicalisme.

De minister meent ook dat er naar een "meer planmatige beschrijving" moet worden gestreefd van wat er tegenover elk dreigingsniveau moet staan. Zo'n beschrijving van middelen en manschappen bestaat momenteel niet, of slechts in ruwe vorm, stelde Jambon.

Intrekken nationaliteitskaart

Hij beseft ook dat het intrekken van een nationaliteitskaart voor een stuk culpabiliserend werkt, "maar het niet doen, houdt ook gevaren in". Tot zo'n intrekking overgaan, zal enkel in heel duidelijke gevallen gebeuren, die goed moeten worden beschreven, en moet in samenspraak met het federaal parket.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waarschuwde nog dat het afnemen van de nationaliteit in geval van dubbele nationaliteit, wat een facultatieve mogelijkheid wordt van de strafrechter, niet discriminerend mag zijn, terwijl dat naar mensen van de tweede en derde generatie wel het geval zou kunnen zijn.

Geens herinnerde daarbij aan een beslissing van het Grondwettelijk Hof uit 2009, waarin werd gesteld dat de intrekking van nationaliteit geen schending was van het gelijkheidsbeginsel. Dat arrest sloeg enkel op een vergelijking tussen Belgen door geboorte en genaturaliseerden.

Dubbele nationaliteit

Een verschillende behandeling daarvan is dus gemakkelijker te verantwoorden. Een verschillende behandeling van mensen die allemaal Belg zijn door geboorte, is echter minder evident. Het onderscheid is immers mee gebaseerd op wie - toevallig door de regels van het land van herkomst van zijn voorouders - een dubbele nationaliteit heeft en wie niet. De vraag is of dat een relevant onderscheid is op grond waarvan een gerechtvaardigd onderscheid kan gemaakt worden, aldus Geens.

De minister legde nog uit hoe het kon dat er een internationaal aanhoudingsmandaat werd gelanceerd tegen een man die thuis zat met een elektronische enkelband. De gevangenis van Vorst, die een grote rotatie van gevangenen kent, had de politie niet gesignaleerd dat de betrokkene was vrijgelaten met een enkelband.

De 21-jarige man werd ervan verdacht naar Spanje te zijn gevlucht, terwijl hij zich thuis in Molenbeek bevond. Dinsdag bood hij zichzelf aan bij de politie. Het federale parket had na de operatie in Verviers een internationaal aanhoudingsmandaat gelanceerd.

"Op dat moment hadden we niet gecontroleerd of hij onder gerechtelijk toezicht stond. We hadden de tijd niet", aldus Geens, die nog opmerkte dat de gegevensbank van de gevangenissen niet verbonden is met die van de politie. Het regeerakkoord voorziet in die verbinding. Het kostenplaatje daarvoor zou oplopen tot 200.000 euro.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners