Jan Jambon: ‘Uitwisseling van gegevens binnen Europa versnellen en versterken’

© Belga

De ministers van Binnenlandse Zaken die in Parijs rond de tafel hebben gezeten, engageren zich ertoe hun samenwerking in de strijd tegen terrorisme te verbeteren, zegt Jan Jambon (N-VA).

‘We moeten de uitwisseling van gegevens tussen de Europese lidstaten versnellen en versterken’, verklaarde de Belgische minister Jan Jambon na afloop van de vergadering, waaraan ook zijn Amerikaanse collega Eric Holder deelnam. ‘Er bestaan programma’s, maar we moeten sneller vooruitgaan’, benadrukte Jambon. ‘De nationale lijsten van gevaarlijke individuen moeten worden gedeeld’, gaf hij aan als voorbeeld van samenwerking.

Grenscontroles

De ministers toonden zich ook voorstander van een versterking van de Europese buitengrenzen, zonder aan de Schengenakkoorden te raken. ‘We hebben de middelen daartoe. We moeten verder gaan, er moeten sterkere controles komen’, aldus Jambon.

Ook zijn collega van Justitie Koen Geens citeerde eerder deze week het voorbeeld van de paspoortcontrole aan de buitengrenzen.

Mondiale dreiging

De minister van Binnenlandse Zaken benadrukte ook dat er verschillende samenwerkingsprogramma’s bestaan tussen lidstaten, maar dat die kunnen worden verbeterd. De vergadering van vandaag zal worden geformaliseerd tijdens een volgende Europese raad eind deze maand in het Letse Riga.

Jambon vindt het belangrijk dat de Verenigde Staten en Canada aan de bijeenkomst deelnamen. ‘Het terrorisme is een mondiale dreiging. De uitwisseling van gegevens gaat eveneens worden versterkt met de Amerikanen en Canadezen’, onderstreepte de N-VA-minister.

European Passenger Name Record

‘We zijn vastberaden samen te strijden. We beschikken al over een aantal teksten, maar die volstaan niet. We moeten onze acties inschrijven in een globale aanpak’, verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken en gastheer Bernard Cazeneuve na afloop.

Hij voegde er aan toe dat de strijd tegen de verplaatsingen van buitenlandse strijders één van de centrale assen is. ‘We moeten vooruitgaan naar een Europees Passenger Name Record’.

De ministers stelden zich ook tot doel de strijd tegen illegale wapenhandel te verbeteren, net als een betere samenwerking met de internetspelers voor het signaleren van potentiële terroristen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content