Jan Jambon: ‘Ik wil pensioenstelsels zware beroepen gelijkstellen’

© Belga

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de pensioenstelsels voor jobs die als zware beroepen omschreven worden zoveel mogelijk op elkaar afstemmen.

“Ik pleit ervoor dat die stelsels gelijkgetrokken worden en dat we cipiers, brandweermensen en politiemensen niet allemaal anders gaan zien.” Jambon heeft dat zondag gezegd in De Zevende Dag op één.

Nadat het Grondwettelijk Hof het pensioenregime voor de meeste politieagenten vorig jaar op de schop heeft genomen, drong een aanpassing zich op. Jambon legde vorige week een voorstel aan de politiebonden voor dat de door het Hof vastgestelde “te grote discriminatie” moet milderen.

Het voorstel komt erop neer dat agenten vervroegd zullen kunnen stoppen op 58, in tweede instantie op 59 jaar. “Maar”, zo benadrukte Jambon zondag nogmaals, “dit is slechts een eerste stap, een tijdelijke maatregel in afwachting van de globale pensioenhervorming.”

Pensioendebat

Dat pensioendebat wordt nu gevoerd, de Nationale Pensioencommissie is volop aan het werk. “We willen de pensioenen hervormen, zowel in de privé- als in de publieke sector. En binnen die hervorming willen we bekijken wat de beroepen zijn waar een uitzondering voor kan worden gemaakt”, pikte Jambon op de discussie over de zware beroepen in. Welke jobs onder die definitie zullen vallen, maakt deel uit van het debat.

Als het van Jambon afhangt, worden de pensioenstelsels voor de betrekkingen die als ‘zwaar beroep’ kunnen worden omschreven beter op elkaar afgestemd. “Ik pleit ervoor dat die stelsels gelijkgetrokken worden en dat we cipiers, brandweermensen en politiemensen niet allemaal anders gaan zien.” Iedereen zal langer moeten werken, benadrukte Jambon, maar “het is evident dat, om langer te kunnen werken, de jobs moeten worden aangepast aan de leeftijd.”

Of dat betekent dat politieagenten in de toekomst niet op 59 zullen kunnen vertrekken zoals nu wordt voorgesteld, kon Jambon niet zeggen. Maar: “iets in mij zegt dat dat in die globale hervorming nog verder gaat opgetrokken worden.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content