Jan Jambon: ‘Het lot van de regering heeft aan een zijden draadje gehangen’

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © AFP
Walter Pauli

2016 was hét jaar van de terreur en van de strijd tegen het terrorisme. Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) neemt geen blad voor de mond wanneer hij terugblikt op het afgelopen jaar. Een bloemlezing.

JAN JAMBON: Toen ik die ochtend van 22 maart om 8 uur ’s ochtends een telefoon kreeg met de melding: ‘Er is iets ergs gebeurd op Zaventem’, vloekte ik: ‘Shit, het zal toch niet waar zijn?’ Ook al gold dreigingsniveau drie: er waren aanwijzingen voor een aanslag op openbare plaatsen. Na die eerste telefoon vroeg iedereen zich in het Crisiscentrum af: ‘Waar kan nóg een aanslag plaatsvinden? What’snext?’ We hebben meteen beslist om de metro te sluiten. Achteraf bekeken had ik natuurlijk maar één ding moeten doen: metrostation Maalbeek laten ontruimen. Maar was dat wel het echte doelwit? We weten nu dat de dader eerst in metro station Belgica was opgestapt. Daar vond hij zijn handlanger niet, en hij was weer afgestapt. Hadden ze de Europese wijk willen treffen, dan was metrostation Schuman een logischer doelwit geweest. Het toeval heeft dus een rol gespeeld.

Over het feit dat Premier Michel het ontslag van hemzelf en van Koen Geens weigerde:

JAMBON: Tijdens een vergadering met onder anderen commissaris-generaal Catherine De Bolle van de politie, aan deze tafel, bleek dat er blunders waren begaan. Ik ben naar de premier gestapt, heb hem over die fouten verteld, en heb hem gezegd dat ik daarvoor mijn politieke verantwoordelijkheid wilde nemen.

Over het vertrek uit de N-VA van Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

JAMBON: Waarom zou de deur van de N-VA voor eeuwig dicht moeten zijn voor Hendrik Vuye en Veerle Wouters? Voor wie berouw toont en tot inkeer komt, is veel mogelijk.

Over de moeizame begrotingsdiscussie in oktober.

JAMBON: Ik zal niet ontkennen dat er grote spanningen waren. Het lot van de regering heeft aan een zijden draadje gehangen. Ik hield rekening met een regeringscrisis, ja. Maar ik dacht ook: ‘Is er nu íémand aan deze tafel die de regering wil laten vallen? Wie heeft daar nu iets bij te winnen?’

Over de begroting an sich – volgens senator Lode Vereeck (Open VLD) was 2016 ‘een budgettair verloren jaar’.

JAMBON: Ik ben het helemaal eens met Lode Vereeck. We hebben het saldo met 0,03 procent verbeterd, en dat is onvoldoende. Johan Van Overtveldt doet echt wel zijn best – hij ligt overdreven veel onder vuur. Er waren verzachtende omstandigheden, zoals de hoge kosten van de terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. En de economisch groei is ook naar beneden bijgesteld, als gevolg van de brexit. Maar wat telt, is: we hebben in 2016 onvoldoende vooruitgang gemaakt bij de begroting. Ik hoop dat de regering in 2017 een budgettaire inhaalbeweging kan maken.

Over 2017:

JAMBON: We zijn nog maar halverwege de regeerperiode. Ik hoop echt dat deze regering de rit zal uitzitten, en dat ze tegen 2019 de resultaten van haar werk kan tonen.

Partner Content