Jan Callebaut: 'PVDA is veel genereuzer dan de SP.A'

14/01/14 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Bron: Knack

Mediagoeroe en politiek consultant Jan Callebaut is in Knack genadeloos voor de SP.A.

Jan Callebaut: 'PVDA is veel genereuzer dan de SP.A'

Jan Callebaut © Franky Verdickt

De problemen in Aalst bewijzen het nog maar eens, zegt marktonderzoeker Jan Callebaut in een interview met Knack. 'De SP.A is al maanden energie aan het verspillen aan dingen die hen niets opleveren. De perikelen in Aalst, de vaudeville van politieke benoemingen, het verhaal van Electrawinds en Johan Vande Lanotte, allerlei maatregelen waar ook de lagere middenklasse last van heeft, denk maar aan de extra belastingen op bedrijfswagens... De SP.A moet dringend een sociaal aanbod doen. Een genereus sociaal aanbod, want vandaag is de PVDA veel genereuzer dan de SP.A.'

Is het probleem van de SP.A ook geen personeelsprobleem? U hebt zelf onlangs nog gezegd dat geen enkele socialist vandaag de kamer vult.

Callebaut: Dat is ook zo. Kent u er eentje die dat wel doet?

De Gentse burgemeester Daniel Termont.

Callebaut: Ja, natuurlijk, daar ben ik het mee eens. Termont heeft een groot sociaal gevoel. Zijn stad staat ook bol van de positieve projecten en de stadsvernieuwing. De SP.A zou moeten zeggen dat ze van Vlaanderen Groot-Gent wil maken. Met permissie gezegd, maar het Gentse socialisme is iets anders dan het socialisme van Bruno Tobback.

Die vult vooral zijn eigen zeilboot.

Callebaut: (lacht) Het schijnt maar een kleintje te zijn.

Was dat wel een goed idee van hem om met die zeilboot in De Standaard te gaan staan?

Callebaut: Dat was niet slim, nee. Vergelijk het maar met Rik Daems, die zich ooit liet fotograferen op de trappen van zijn villa.

Is Johan Vande Lanotte zo langzamerhand geen probleem voor zijn partij?

Callebaut: Als de SP.A een andere sterke figuur op het nationale toneel had, dan zou Vande Lanotte misschien een stap opzij kunnen zetten. Maar zolang dat niet het geval is, heeft hij zeker zijn belang voor de partij. Je kunt veel over Vande Lanotte zeggen, maar hij geeft de dingen wel vorm, hij is wel de grondlegger van een visie.

Is John Crombez geen waardige vervanger?

Callebaut: Crombez is een vriendelijke man, maar je moet een kwartier naar hem luisteren voor je precies weet wat hij wil zeggen. Bij Termont weet je dat binnen de dertig seconden.

U bent goed bevriend met voormalig SP.A-voorzitter Steve Stevaert. Kan Tobback nog iets van hem leren?

Callebaut: Stevaert was niet tegen de rijken, maar voor de armen. Vandaag is het andersom. De manier waarop Bruno Tobback over het loon van Johnny Thijs praatte, was ongehoord. Die man heeft zijn bedrijf grote diensten bewezen en wordt nu gereduceerd tot een soort struikrover. Dat zou Stevaert nooit gedaan hebben.

Veel mensen zullen Tobback wel gelijk geven als hij zegt dat iemand die 650.000 euro per jaar niet genoeg vindt, zich moet schamen.

Callebaut: En toch vergist hij zich. Tobback moet niet strijden tegen de rijken. Hij moet opkomen voor de mensen die het minder goed hebben. Dát is de taak van zijn partij.

Een uitgebreid interview met Jan Callebaut leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners