Jan Briers en niet Siegfried Bracke wordt gouverneur van Oost-Vlaanderen

17/01/13 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Niet Siegfried Bracke, maar de partijloze kandidaat Jan Briers wordt naar voren geschoven als gouverneur van Oost-Vlaanderen. N-VA wil daarmee aantonen dat de partij niet geïnteresseerd is in postjes en nog minder in het provinciale niveau.

André Denys (Open VLD), de gouverneur van Oost-Vlaanderen, gaat met pensioen. Tegen 1 februari moet er een opvolger zijn. Het gouverneursambt was de inzet van een strijd tussen Open VLD en N-VA.

De partij van Bart De Wever haalde bij de laatste verkiezingen een schitterend resultaat, maar heeft intussen nog weinig mandatarissen op zichtbare plaatsen in de instellingen (waar de politieke partijen de postjes onderling verdelen naar gewicht) en al zeker geen gouverneur in de 10 provincies in ons land.

In het Vlaams regeerakkoord werd dan afgesproken dat N-VA de gouverneur van Oost-Vlaanderen mag leveren. De partij heeft Jan Briers naar voren geschoven, de huidige directeur van het Festival van Vlaanderen. Die wordt dan officieel aangeduid door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

Toch niet Siegfried
Sinds de opvolgingskwestie van André Denys ter sprake komt, werd Oost-Vlaams N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke het vaakst genoemd als de man die het ambt op zich zal nemen. Maar dat is dus buiten de partij gerekend.

De N-VA heeft intussen dus Jan Briers aangeduid, iemand die niet gelinkt is aan een politieke familie.

N-VA wil daarmee aantonen dat ze niet geïnteresseerd is in de provincie als bestuursniveau. Ze kan dan meteen ook tonen dat ze al evenmin geïnteresseerd is in postjes.

"We moeten toch nog eens praten"
Gwendolyn Rutten, leading lady van de Vlaamse liberalen, betreurt dat er geen overleg is geweest met de Open Vld over de volgende gouverneur van Oost-Vlaanderen. Ook de liberalen aasden op de post van de Oost-Vlaamse gouverneur.

"Ik kan alleen maar vaststellen dat N-VA een kandidaat naar voren heeft geschoven en niet heeft voorgedragen. Er moet tussen de Vlaamse en federale regering nog eens goed gepraat worden. Een gouverneur vervult taken voor beide niveaus.

De Vlaamse overheid moet een voorstel doen, waar de federale regering dan haar advies over moet geven. Pas dan kan de gouverneur officieel worden aangesteld.

"Ik betreur het dat de regels niet volledig zijn gevolgd over de aanstelling van een volgende gouverneur. De bevoegde minister Geert Bourgeois (N-VA) staat nochtans bekend als iemand die de regels kent en goed opvolgt."

De moeder van alle verkiezingen
Siegfried Bracke blijft dan wel inzetbaar voor de moeder van alle verkiezingen in 2014. Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde hij een zeer ontgoochelende score in Gent, maar bij de vorige federale verkiezingen (de grote landelijke doorbraak van N-VA) scoorde hij wel goed.

Een gouverneur moet politiek onafhankelijk zijn en in theorie dus ook kleurloos. In de praktijk werd hij tot nu altijd geleverd door de drie traditionele families die altijd een kandidaat uit eigen rangen kozen. De gouverneur moet immers wel politieke ervaring en bestuurscapaciteiten hebben.

Uitbollen in de ambtswoning
Die situatie leidde ertoe dat zowat alle provincies bestuurd werden door iemand die een lange (vaak schitterende) politieke carrière achter de rug had en die ging uitbollen in de ambtswoning van de gouverneur.

Steve Stevaert (SP.A) was de eerste politicus die in Limburg voor het gouverneurschap koos terwijl hij in de politiek nog aan de absolute top stond. In Antwerpen verhuisde Cathy Berx (CD&V) naar het provinciehuis nog voor haar carrière goed en wel begonnen was.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat N-VA een gouverneur mag aanduiden. De partij is van plan om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan. (EE/EA)

Onze partners