Jan Briers bij herdenking treinramp Wetteren: 'Blijven leren hieruit'

03/05/14 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:52

Op zondag 4 mei is het exact één jaar geleden dat een goederentrein ontspoorde en uitbrandde bij Wetteren. Ter herdenking werd een gedenkplaat onthuld. Gouverneur Jan Briers pleitte ervoor dat iedereen steeds zou blijven leren uit hetgeen is gebeurd.

Jan Briers bij herdenking treinramp Wetteren: 'Blijven leren hieruit'

Oost-Vlaams Gouverneur Jan Briers (N-VA) onthuld samen met de burgemeester van Wetteren Alain Paraen (CD&V) de gedenkplaat voor de ramp met de giftrein in 2013. © BELGA

Op zondag 4 mei is het exact één jaar geleden dat een goederentrein ontspoorde en uitbrandde bij Wetteren, op spoorlijn 50 tussen Brussel en Gent. Daarbij kwam een man om. Ter herdenking van deze ramp werd er een gedenkplaat onthuld.

De gedenkplaat werd onthuld aan de tunnel op het einde van de Victor Van Sandelaan, vlakbij de plaats waar de trein ontspoorde. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), de burgemeester van Wetteren Alain Paraen (CD&V) en gouverneur Jan Briers (N-VA) legden bloemen neer bij een herdenkingsmonument. Briers en Pardaen hielden een korte toespraak, gevolgd door een minuut stilte. Ter nagedachtenis van de slachtoffers - er vielen 1 dode en 49 gewonden - weerklonken de sirenes over de hele gemeente Wetteren. Briers pleitte ervoor dat iedereen steeds zou blijven leren uit hetgeen is gebeurd.

Briers: 'Herdenking slachoffer, herinnering solidariteit en blijven leren'

'Vooreerst is het een herdenking voor het slachtoffer van de ramp - Willy Van Poucke. Ten tweede is het een herinnering aan de solidariteit die vorig jaar ontstond onder de bevolking: iedereen hielp elkaar waar mogelijk. En een derde reden is dat we steeds moeten blijven leren uit hetgeen is gebeurd. Dat zijn lessen op allerlei vlakken zoals communicatie en veiligheid en die gelden ook voor iedereen, zoals brandweer, rode kruis en politie'.

Volgens de gouverneur is het zeker aangewezen op verschillende tijdstippen oefeningen te organiseren. 'Daarom gaan we alle gemeenten sensibiliseren op verschillende tijdstippen oefeningen te houden'.

Jan Briers bij herdenking treinramp Wetteren: 'Blijven leren hieruit'

© belga

Giftrein

Op zondag 4 mei is het exact één jaar geleden dat een goederentrein ontspoorde en uitbrandde op spoorlijn 50, het traject van Brussel naar Gent. In Wetteren ontspoorde een goederentrein, die daarna vuur vatte. De trein had een chemische lading, acrylonitril en butadieen, aan boord. Met het bluswater kwamen toxische stoffen in de riolen terecht. Uiteindelijk viel één dode. Honderden mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht voor controle of verzorging.

(Belga)

Onze partners