Jambon wil dat asielzoekers identificatiebadge dragen

27/10/15 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Asielzoekers die in een open centrum verblijven, zullen "met aandrang" worden gevraagd steeds een identificatiebadge bij te hebben.

Jambon wil dat asielzoekers identificatiebadge dragen

© Belga

Dat staat in een ontwerp van protocol dat de federale regering samen met de politie en Fedasil heeft uitgewerkt. De tekst bepaalt ook hoe en wanneer de politie binnen een asielcentrum mag optreden.

Het protocol kwam tot stand nadat op lokaal niveau vragen waren gerezen over de komst van asielzoekers naar centra in hun gemeente, onder meer over de rol die de politie zou mogen spelen. De tekst, die werd opgesteld voor de gemeentebesturen en de politie, ligt dinsdag op tafel tijdens een studiedag die bij de Dienst Vreemdelingenzaken plaatsvindt.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevat het protocol vier luiken: de uitwisseling van informatie en de risico-analyse, de identificatiebadge voor asielzoekers, de steun van de federale politie aan hun lokale collega's en de toegang tot de asielcentra, zei de minister in De Ochtend op Radio 1.

Niet verplicht

De bewoners van de asielcentra kunnen niet worden verplicht een badge te dragen, maar het zal hen wel met aandrang worden verzocht, om op die manier hun identificatie te vergemakkelijken.

"Dat is ook in hun eigen voordeel", aldus Jambon. Bedoeling is ook dat een logboek zal worden bijgehouden over wie een bezoek brengt aan de asielcentra.

Voor de politie gelden dezelfde wettelijke regels als voor een privé-omgeving. Bijvoorbeeld bij een dringende noodzaak of in het kader van een achtervolging, zullen de agenten de centra binnen mogen. "Er moet een aanleiding zijn", zegt de vicepremier. (Belga/TE)

Onze partners