Jambon: “Veiligheidscultuur is veranderd”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). © Belga

Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is er na verschillende aanslagen een veranderde veiligheidscultuur en zijn mensen niet tegen verregaandere controles. Dat zei hij dinsdag in het het VRT-programma Van Gils en Gasten. “Mensen verwachten dit”, zei hij, na de aanslag in Manchester maandagavond.

Jambon, die eerder nog op een buitenlands congres over terrorisme was, gaf aan dat na het nieuws meteen contact werd gezocht met het crisiscentrum. “De eerste vraag is: zijn er linken met het land hier? Zijn er Belgische slachtoffers? Dat zijn de evidente vragen”, zei hij. “Dat was gelukkig negatief, maar ik spreek altijd met twee woorden. Bijvoorbeeld – linken met België – rechtstreeks deze persoon niet, maar misschien komt morgen dat hij op reis is geweest. Ik hou graag een slag om de arm.”

Jambon gaf aan dat bij evenementen, zoals in het Sportpaleis, privé- en publieke ruimte door de respectieve personen worden bewaakt. “Dat wordt goed gecoördineerd door de lokale politie. We doen voor evenementen ook veiligheidsanalyses. Wat in Manchester is gebeurd, is net de reden waarom we in terreurniveau drie zijn. De kans op een aanslag is reëel. De aard van de dreiging zijn soft targets, evenementen of plaatsen met veel personen.”

Jambon gaf aan geen bijkomende maatregelen te nemen, maar dat richtlijnen werden herhaald. Hij kreeg ook de vraag of mensen bereid zijn extra controles te ondergaan, zoals al op zomerfestivals gebeurt. “Ik heb met de festivalgangers gesproken. De algemene commentaar was dat als het niet gebeurt, dat men schrik had. Mensen verwachten dat. Ik krijg meer mails van mensen die zeggen op Zaventem niet gecontroleerd te zijn, dan mensen die zeggen te vaak te zijn gecontroleerd. Onze veiligheidscultuur is gewijzigd door alle verschrikkelijke gebeurtenissen.”

Tegelijkertijd kwamen sommige studiogasten tot de conclusie dat steeds verregaandere beveiliging niet evident is en dat – zelfs met tassencontroles en fouilles – ook aan de controles mensen dicht op elkaar staan. “Daar kun je weinig aan doen. Dat is ook zo bij het voetbal, bij het station”, gaf Jan Van Esbroeck aan, de baas van het Antwerpse Sportpaleis, waar Ariana Grande zondag normaal gezien zou optreden. Hij benadrukte wel dat er onder meer maatregelen zijn tegen bijvoorbeeld vrachtwagens. Jambon gaf ook nog aan dat er bij dergelijke evenementen politie en militairen patrouilleren.

Los van veiligheidsmaatregelen lijken bezoekers zich over het algemeen evenwel niet te laten afschrikken. “De muziekindustrie is een heel veerkrachtige, sociale industrie. Wij, mensen die ermee bezig zijn, maar ook het publiek. Ik denk dat dit ‘in the end’ versterkend gaat zijn. Na Bataclan, na Brussel, we hebben daar van afgezien. Vandaag zijn er ook merkelijk minder tickets verkocht dan een gemiddelde dag in de week. Maar we merken sinds september vorig jaar bijna een omgekeerde beweging. Wij verkochten zeer goed in het algemeen. We denken een beetje dat het compensatie is”, aldus Van Esbroeck.

Partner Content