Jambon start proefproject Contrapropaganda Syriëstrijders

01/01/15 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft van Europa de taak gekregen om actief strijders te ontraden om naar conflictgebieden zoals Syrië te vertrekken. Daarom zal hij een 'Contrapropaganda Actie' opzetten.

Jambon start proefproject Contrapropaganda Syriëstrijders

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft van Europa de taak gekregen om actief strijders te ontraden om naar conflictgebieden zoals Syrië te vertrekken. Hij zal een "Contrapropaganda Actie" opzetten. Dat heeft Jambon in het ATV-nieuws gezegd.

Zo'n Contrapropaganda Actie-programma bestaat al in het Verenigd Koninkrijk. In dat land schuimt een dienst het internet af, op zoek naar radicaliseringsboodschappen of actieve oproepen om naar Syrië te vertrekken om daar te gaan strijden. De dienst geeft daarop actieve tegenboodschappen op het internet om mensen van het tegendeel te overtuigen.

Preventie

De federale regering heeft nu het licht op groen gezet om hier ook bij ons werk van te maken. "De 'deradicalisering' is een topprioriteit voor minister Jambon", verklaart zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck aan Belga. "En naast repressie heeft ook preventie een plaats in het beleid. Minister Jambon wil in dat verband een regisseursrol opnemen.

In het Verenigd Koninkrijk is al gebleken dat contrapropaganda via internet een effectief instrument kan zijn om jihadistische kringen met 'tegengif' te bestrijden. Dat België een leidende rol neemt in dit proefproject is ook te wijten aan het feit dat het probleem van de Syriëstrijders in ons land vrij groot is. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners