Jambon start actie aan de kust: 'Ik zal hier geen tentenkampen dulden zoals in Calais'

28/01/16 om 16:15 - Bijgewerkt om 17:44

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft in de Kamer aangekondigd dat vandaag een grootschalige politie-actie is gestart aan de kust in de strijd tegen mensensmokkelaars. 'Ik zal geen tentenkampen dulden zoals in Calais.'

Jambon start actie aan de kust: 'Ik zal hier geen tentenkampen dulden zoals in Calais'

Jan Jambon © Belga Image

"Ik zal niet dulden dat er in Zeebrugge en omgeving tentenkampen ontstaan genre Calais". Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer verklaard. Hij kondigde aan dat er om 15.00 uur een actie van start is gegaan met de verschillende politie-eenheden die tot deze nacht zal duren.

Het was CD&V-Kamerlid Franky Demon die minister Jambon er tijdens het wekelijkse vragenuurtje op wees dat de erbarmelijke toestand van de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke ook gevolgen heeft voor ons land. De transmigranten zoeken een weg naar Groot-Brittannië, ook via onze kust, aldus Demon, die erop wees dat de lokale politiezones elke nacht moeten uitrukken om tenten in de duinen te verwijderen.

De ongerustheid over de gevolgen van de Franse aanpak van de kampen in Calais en Duinkerke leeft al langer in West-Vlaanderen. Eerder deze week hadden ook de burgemeester van Brugge Renaat Landuyt en de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé al extra middelen gevraagd voor het probleem. Vorige week bracht Knack.be al een reportage over een groep Iraanse christenen die in Zeebrugge beschutting zochten tegen de vrieskou.

Bij de vrijwilligers die zich voor de vluchtelingen inzetten, viel toen te horen dat de lokale politici vrezen voor toestanden zoals in Calais. De politie zei toen dat er al interventies waren geweest om tenten af te breken die in de duinen waren opgezet.

"Het probleem is uitermate belangrijk en dient kordaat te worden aangepakt", reageerde de vicepremier vandaag in de Kamer. "En ik kan u zeggen dat de acties nu starten". Sinds 15.00 uur zijn de scheepvaartpolitie, de spoorwegpolitie, de lokale en federale politie een actie begonnen die tot deze nacht voortduurt.

Vrijdag zullen ook extra agenten en iemand van de Dienst Vreemdelingenzaken worden opgetrommeld.

Volgende week maandag heeft premier Charles Michel een ontmoeting met zijn Franse collega Manuel Valls. Michel kondigde eerder deze week al aan dat hij de toestand in de kampen van Calais en Duinkerke wil aankaarten.

Galant: 'Ik ben ook geen voorstander van duurdere treinabonnementen in de spits'

In het vragenuurtje kwam SP.A-kamerlid David Geerts terug op de berichten dat NMBS-topman Jo Cornu duurdere treintickets wil lanceren voor wie in de spits de trein neemt. Cornu vindt al langer dat de reizigers niet genoeg geld in het laatje brengen. ''Het ontbreekt de regering aan visie als het gaat over mobiliteit en ecologie', vindt Geerts.

Minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) liet nu verstaan dat ze geen voorstander is van het plan van Cornu: 'Laat ik vandaag duidelijk enkele geruchten de kop indrukken: het werd nooit voorzien om de prijs van de abonnementen tijdens de spits te verhogen. Ik ben daar ook tegen. Ik deel hier het advies van de vakbonden.'

Brusselse tunnels: Michel herhaalt aanbod over federale steun

Premier Charles Michel heeft donderdag in de Kamer herhaald dat de federale regering Brussel wil steunen om het mobiliteitsprobleem in onze hoofdstad op te lossen, mogelijk via Beliris. De discussie over de Brusselse tunnels zorgde woensdag nog voor een bewogen vergadering van het Overlegcomité. De oppositie verweet de premier naar aanleiding daarvan de polemiek te hebben opgezocht.

"Onze armen staan open voor het gewest", verzekerde Michel. De mobiliteit in de hoofdstad vormt voor de premier een "cruciale uitdaging", waarvoor een "globale benadering" en "duurzame oplossingen" nodig zijn. Van zodra het probleem van de tunnels bekend was, heeft de federale regering zich via vicepremier Didier Reynders, die bevoegd is voor Beliris, tot het Brussels gewest gericht.

Tijdens het Overlegcomité woensdag heeft de premier van de Brusselse regering te horen gekregen dat er een studie aan de gang was, maar over een strategie of kalender kwam er geen duidelijkheid. Woensdag kwam er na afloop van die vergadering kritiek vanuit het federale niveau op het ontbreken van Brusselse antwoorden op de problemen met de tunnels. Dat leidde dan weer tot verwijten heen en weer tussen Franstalige politici. Het was ook niet de eerste keer dat het Overlegcomité in een gespannen sfeer verloopt.

"We moeten onze inspanningen verhogen om de optimale werking van het comité een kans te geven", zei Michel in de Kamer. Hij benadrukte dat het Overlegcomité het voorbije jaar meer dan tien keer is bijeengekomen en verschillende beslissingen heeft genomen. "Het is normaal dat er bij een moeilijk dossier meer spanningen rond de tafel zijn", luidde het.

De Franstalige oppositie was streng voor de premier. "Het Brussels gewest is alweer door het slijk gehaald en u het het spel van uw coalitiepartner N-VA gespeeld", laakte PS-fractieleidster Laurette Onkelinx. "Brussel verdient beter dan de lamentabele maskerade die u hebt georganiseerd".

Op de meerderheidsbanken verdedigde Hendrik Vuye (N-VA) de premier en trok hij tegelijkertijd in de tegenaanval. "U bent hier evident niet politiek verantwoordelijk voor. Het Brussels gewest is politiek verantwoordelijk", zei Vuye. Hij herinnerde Onkelinx eraan dat haar partij sinds 1989 in de Brusselse meerderheid zit en dat Pascal Smet (sp.a) tussen 2003 en 2009 en nu opnieuw verantwoordelijk is voor Mobiliteit. "Dat Smet zijn eigen problemen oplost, maar niet verwacht dat Vlaanderen ze weer zal oplossen", besloot Vuye.

(Belga/JH)

Onze partners