Jambon: minder geld voor politiekorpsen die geen agenten 'uitlenen'

15/06/16 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:07

Door de terreurdreiging en allerhande stakingen heeft de federale politie de lokale korpsen gevraagd een handje te helpen. Maar niet elke zone is even bereidwillig. Minister Jambon wil weigeraars nu financieel bestraffen.

Jambon: minder geld voor politiekorpsen die geen agenten 'uitlenen'

© BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Wettelijk gezien moeten de zones 1,2 à 1,5 procent van hun effectieven in een reserve houden. Het systeem is gecreëerd voor uitzonderlijke situaties waarbij een korps meer mensen nodig heeft dan het zelf kan leveren.

"Maar her en der is er toch onwil om dat te doen, zeker in het zuiden van het land", concludeert N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote uit cijfers van de politie. En die weigering zorgt voor problemen. Op de luchthaven van Zaventem zou er soms maar één externe sectie komen opdagen, terwijl er twee gevraagd zijn.

'Logica zelve'

"De laatste weken heb ik vastgesteld dat sommige zones het solidariteitsmechanisme op losse schroeven zetten door hun wettelijke verplichting tot uitvoering van bepaalde opdrachten van federale aard niet na te komen", beaamt minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die al verscheidene brieven geschreven om hen aan te manen tot solidariteit.

Als zou blijken dat de tekortkomingen zich blijven voordoen, overweegt hij de zones te bestraffen met "een vermindering van de dotatie". Politievakbond VSOA vindt het "de logica zelve" dat de federale dotatie voor weigeraars omlaag zou gaan.

(Belga/RR)

Onze partners