'Jambon mag kerstavond niet doorbrengen bij Brusselse politie'

24/12/14 om 03:38 - Bijgewerkt om 05:27

Plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om kerstavond door te brengen met de Brusselse politie, en om ook mee op patrouille te gaan, stuitten op een njet van de Brusselse burgemeester, Yvan Mayeur (PS). "We geloven niet in de Kerstman", aldus Mayeur.

'Jambon mag kerstavond niet doorbrengen bij Brusselse politie'

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © BELGA

Dat meldt de website van de krant La Libre Belgique.

Burgemeester Yvan Mayeur geeft volgens de site twee redenen voor zijn weigering om de minister op bezoek te laten komen bij zijn korps. Hij is zelf in het buitenland en hij wil eerst een gesprek met de minister, onder meer over de nationale betoging van 6 november.

Na die betoging kreeg Mayeur veel kritiek van agenten, die vonden dat er sneller versterkingen hadden moeten gestuurd worden naar belaagde collega's. Ook de minister kondigde een onderzoek naar het politieoptreden tijdens de betoging.

Op het kabinet van Jan Jambon was men volgens La Libre verbaasd over de argumenten van de burgemeester. De minister, zo hoorde de krant daar, had herhaaldelijk in het Frans naar Mayeur gebeld om een afspraak te maken over de betoging, maar die was daar niet op ingegaan.

Er zullen nu, aldus die kabinetsleden, twee medewerkers van Jambon rond 23 uur naar de Brusselse politie trekken om kerstgebak en kerststronken te overhandigen - wat de minister zelf had willen doen, en wat hij liefst, aldus nog die kabinetsleden, deed in een tweetalige zone, waar hij ook mee op patrouille kon.

Het is voor de tweede keer, aldus La Libre, dat Jambon weggestuurd wordt door een PS-burgemeester. In oktober wilde hij de inhuldiging van een politiegebouw in Charleroi bijwonen maar burgemeester Paul Magnette vond zijn aanwezigheid ongewenst. Oudstrijders zouden volgens de burgemeester aanstoot nemen aan de aanwezigheid van Jambon, die op dat moment in een stormpje zat naar aanleiding van uitspraken over de collaboratie.

Kerstman

Mayeur verklaarde zijn houding nader in een gesprek met La Libre: "We willen een dialoog met Jan Jambon om de manifestatie van 6 november te evalueren. Maar ook om over het jaar 2014 van de Brusselse politie te praten: 18 dagen topontmoetingen, 800 manifestaties, uitgeputte agenten, een budget dat omlaag gaat. Kortom, we geloven niet in de Kerstman, maar we willen wel een dialoog met de minister van Binnenlandse Zaken. Hij is welkom om in januari te komen praten. We verwachten geen speelgoedje als kerstcadeau, maar echte maatregelen om de situatie te verbeteren".

(RR)

Lees meer over:

Onze partners