Jambon: ‘Hoge waakzaamheid, geen paniek’

© Belga

De federale regering maakt 4 miljoen euro vrij voor technische beveiligingsmaatregelen in de Joodse wijken en instellingen in Brussel en Antwerpen. Maar na de aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit zijn er volgens minister Jan Jambon geen aanwijzingen dat de terreur naar België zou overslaan.

De federale regering maakt 4 miljoen euro vrij voor technische beveiligingsmaatregelen in de Joodse wijken en instellingen in Brussel en Antwerpen. Het kan gaan om camera’s, beveiligde deuren en poorten en andere apparatuur, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in De Zevende Dag op één.

Minder militairen?

De Joodse gemeenschap dringt al langer aan op bijkomende veiligheidsmaatregelen voor de Joodse wijken en instellingen. De regering voorzag al militairen op plekken met een verhoogd risico, maar trekt nu dus ook geld uit voor technische ingrepen. “We weten dat zolang het conflict in het Midden-Oosten niet opgelost zal zijn – en wanneer zal dat ooit zijn – dat daar altijd een specifieke bedreiging op zal zitten”, argumenteerde Jambon.

Mogelijk zal het aantal militairen in het straatbeeld daarop afnemen. “Als de technische beveiligingen er ook zijn, dan zullen we evalueren of we nog met zoveel militairen aanwezig moeten zijn”, aldus de N-VA-minister.

Daling aantal vertrekkers

Naast de inzet van militairen, kondigde de regering begin dit jaar nog een reeks maatregelen aan. Sommige zijn al ingegaan, andere zitten in de finale fase in het parlement. Het aantal geradicaliseerden die vanuit ons land naar Syrië, Irak en elders trekken om te gaan strijden, is de voorbije maanden in elk geval al gedaald. “We zitten op dit moment rond de vijf vertrekkers per maand, waar we komen van vijftien per maand”, aldus Jambon.

De minister bevestigde tot slot dat er nog steeds geen enkele aanwijzing is dat de terreur naar ons land zou overslaan, na de aanslagen in Frankrijk, Tunesië, Koeweit en Somalië vrijdag. “Er is sprake van hoge waakzaamheid, maar geen paniek.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content