Jambon en Francken dienen klacht in tegen PS-Kamerlid Kir na incident bij repatriëring

21/05/15 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (allebei N-VA) hebben bij het parket een klacht ingediend tegen PS-Kamerlid Emir Kir, omdat die tussenbeide kwam bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw.

Jambon en Francken dienen klacht in tegen PS-Kamerlid Kir na incident bij repatriëring

Emir Kir © BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Bronnen bij de politie hebben Emir Kir, ook burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, aangeduid als één van de aanstokers van een 'opstand' aan boord van een vlucht van Royal Air Maroc naar Casablanca. Die 'opstand' ontstond op 12 mei toen een Nigeriaanse vrouw zich heftig tegen haar repatriëring verzette.

Vierde keer

Kir geeft toe dat hij zich in de discussie gemengd heeft, maar vindt dat hem niets te verwijten valt. "Integendeel: ik zou opnieuw tussenkomen. De agenten behandelden die vrouw op een onmenselijke manier." Voor Francken en Jambon is de maat alleszins vol. Op hun vraag heeft de FOD Binnenlandse Zaken een klacht ingediend bij het parket van Halle-Vilvoorde. "Het is al de vierde keer dat een politicus het delicate werk van de luchthavenpolitie moeilijk of onmogelijk maakt", aldus Theo Francken.

Het was al de vierde poging om de vrouw terug te sturen. Volgens Kir was de politie gewelddadig, wat Francken ontkent. Volgens bronnen die de kranten raadpleegden, was de vrouw zelf gewelddadig, heeft ze een agent gekrabd en had ze een scheermesje bij.

De repatriëring is doorgegaan.

(Belga/RR)

Onze partners