Jambon: 'De koninklijke familie doet er alles aan om belastingen te ontduiken'

10/01/13 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

De stichting van koningin Fabiola zorgde ook voor verontwaardigde commentaren in het Federale Parlement. Premier Di Rupo wil strenger toezien op het fortuin van de koninklijke familie.

Jambon: 'De koninklijke familie doet er alles aan om belastingen te ontduiken'

© Image Globe

Op de agenda van het actualiteitsdebat van de Kamer stond de kersttoespraak van koning Albert gepland. Maar de private stichting van koningin Fabiola kwam al snel aan bod.
Premier Di Rupo erkende dat koningin Fabiola in wezen niets verkeerd doet, maar meende wel dat de koningin-weduwe met een moreel probleem zat. "Gezien de positie van de koningin en de publieke dotatie die het parlement toekent, stelt deze stichting ethische problemen." Volgens Di Rupo waren de koning én de regering niet op de hoogte van de stichting.

Sneller controle invoerenDi Rupo wil de dotatieregeling hervormen én strengere controles doorvoeren op het geld van de koninklijke familie. Een controle op het dotatiegeld door de regering is tot op heden niet mogelijk. "De wet van 93 heeft dotaties voorzien zonder enig controlemiddel en laat ons niet toe te weten of het geld afkomstig is van dotaties of niet", stelt de eerste minister.

Normaalgezien zouden deze controles pas ingevoerd worden bij het aantreden van een nieuwe vorst. Dat kwamen de acht regeringspartijen overeen in het regeringsakkoord. Maar de premier wil dat toezicht nu sneller invoeren. Het parlement reageerde tevreden op zijn voorstel. "Zo moeten we antwoord geven op terechte vragen van bezorgde burgers".


"Hoe blauwer het bloed, hoe roder de diesel"
N-VA-politicus Jan Jambon noemde belastingontduiking alom present in de koninklijke familie. "Hoe blauwer het bloed, het roder de diesel. De koninklijke familie doet er alles aan om belastingen te kunnen ontduiken." Jambon pleitte voor een louter protocollaire functie voor het Belgische koningshuis.

De N-VA-fractieleider wil duidelijkheid over het geld in het fonds. "Ofwel gaat het om dotaties, ofwel gaat het om eigen geld. En daarop moeten dan wel belastingen betalen."

"Genoeg Sinterklaas gespeeld"
Barbara Pas van het Vlaams Belang meende dat de Belgische belastingsbetaler al lang genoeg Sinterklaas had gespeeld voor de koningsweduwe. "Ze kreeg al 27 miljoen, wat 160 keer meer is dan een normaalweduwe pensioen. En dat zonder enige tegenprestatie. De Belgische belastingsbetaler mag intussen Sinterklaasspelen voor haar en haar neefjes en nichtjes in Spanje."

Voor de kar van de PSOok het oorspronkelijke thema van het debat, de nieuwjaarstoespraak van de koning, zorgde voor behoorlijk wat commotie in het halfrond. Jambon meende dat premier Di Rupo moet stoppen met op de kap van de N-VA te zitten.

"U moet ermee ophouden de koning voor de kar van de PS te spannen. Dat was misbruik." Volgens Jambon gebruikte Di Rupo zijn interviews in de gratis kranten Metro en De Zondag om zijn boodschap luidkeels in Vlaanderen te verspreiden. De uitspraken van Jambon zorgde voor commotie op de PS-banken. (EA)

Onze partners