Jambon betreurt dat Mayeur 'politieke zaak' maakt van bezoek aan Brusselse politie

24/12/14 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betreurt dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) een 'politieke zaak' maakt van zijn geplande bezoek aan de Brusselse politie op kerstavond.

Jambon betreurt dat Mayeur 'politieke zaak' maakt van bezoek aan Brusselse politie

Jan Jambon © Belga

'Mijnheer Mayeur maakt een politieke zaak van een ondersteuning van de mensen die voor onze veiligheid instaan. Dat is heel spijtig', reageerde Jambon op VTM Nieuws.

Volgens de minister was het nochtans enkel de bedoeling om 'de mensen die voor onze veiligheid instaan een hart onder de riem te steken'. De keuze viel 'symbolisch' op de Brusselse politie 'omdat die het zwaar te verduren kreeg tijdens de betoging van 6 november'.

Eerder had Mayeur laten verstaan dat hij eerst met de minister wil praten. Jambon ziet nu af van zijn bezoek aan de politie. Wel gaat het kabinet de beloofde kersttaarten afleveren bij de dienstdoende agenten.

Verzuurd

Sinds de nationale betoging van 6 november zijn de relaties tussen de twee politici danig verzuurd. De politievakbonden wezen op de verantwoordelijkheid van Mayeur voor de incidenten die de manifestatie ontsierden. Minister Jambon vroeg daarop op 19 november de algemene inspectie van de politie om een onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen van die dag. De resultaten worden volgende maand verwacht.

'We wensen in dialoog te gaan met mijnheer Jambon, op een serieuze manier, om de gevolgen van de manifestatie van 6 november te evalueren, en ook om te praten over het jaar 2014 van de Brusselse politie: achttien toppen en 800 manifestaties, uitgeputte agenten, een dalend budget in 2015, etcetera. Hij is welkom om daarover met ons te praten in januari', zo liet Mayeur via zijn woordvoerster optekenen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners