Jambon belooft meer middelen voor 10 gemeenten in strijd tegen radicalisering

17/09/15 om 19:26 - Bijgewerkt om 19:26

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verhoogt de financiële steun in de strijd tegen de opkomst van gewelddadig radicalisme, en dat in tien gemeenten die de voorbije maanden meer dan anderen te maken kregen met het fenomeen.

Jambon belooft meer middelen voor 10 gemeenten in strijd tegen radicalisering

© BELGA

Jambon kondigde dat aan tijdens een werkbezoek aan de lokale politie en de preventiediensten in Sint-Jans-Molenbeek.

De minister preciseerde dat de subsidie voor de werking van de preventieambtenaar in elk van de betrokken gemeenten met 50 procent zal toenemen, van 40.000 naar 60.000 euro. Onder voorbehoud van groen licht van de regering, wil de minister 1 miljoen euro in een fonds stoppen dat de kennis over het fenomeen en de strijd op het terrein moet opkrikken.

De middelen zullen worden verdeeld tussen de gemeenten (onder andere Molenbeek, Anderlecht, Brussel-Stad, Schaarbeek, Luik, Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Verviers) in functie van de projecten die ze de minister voorleggen. Die zullen aan een reeks voorwaarden moeten beantwoorden.

Hoewel het werk nog niet afgerond is, toonde Jambon zich tevreden over de gevoelige daling van het aantal vertrekken naar Syrië in die gemeenten tijdens de voorbije maanden. (Belga)

Onze partners