Jambon: 'Belgische veiligheidsdiensten zijn bijzonder gefocust'

08/01/15 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

'In België zijn er de jongste tijd geen geplande aanslagen verijdeld', aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'Voorlopig blijft het dreigingsniveau ook na de aanslag in Parijs twee op schaal van vier', aldus de minister.

Jambon: 'Belgische veiligheidsdiensten zijn bijzonder gefocust'

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © Belga

De jongste tijd zijn er in België geen geplande aanslagen verijdeld. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laten verstaan op de RTBF-radio. In Frankrijk was dat wel het geval, zei de Franse president François Hollande na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

In ons land blijft het dreigingsniveau voorlopig op twee, op een schaal van vier, herhaalde Jambon. Niettemin zijn de Belgische veiligheidsdiensten 'bijzonder gefocust', onder meer omdat vanuit ons land heel wat geradicaliseerde jongeren naar Syrië trokken.

Jambon onderstreept daarbij het belang van een reeks aangekondigde maatregelen, zoals de mogelijkheid om de nationaliteit af te nemen en Syriëstrijders de toegang tot het Belgisch grondgebied te ontzeggen. De minister wacht naar eigen zeggen de uitspraken af in het proces tegen Sharia4Belgium om met de teksten naar het parlement te gaan.

'Fundamenten van democratie niet op helling zetten'

'Het zou toch dom zijn om die wetten nu in te dienen en dan volgende week in uitspraken van de rechters te lezen: 'verdorie, we hebben nog elementen over het hoofd gezien', verduidelijkte hij in De Ochtend op Radio 1.

Ook haatpredikers moeten volgens Jambon strikt opgevolgd worden. 'Maar we moeten zien dat we de fundamenten van onze democratie niet op de helling zetten', zo verwees hij naar het recht op vrije meningsuiting. Restrictieve maatregelen mogen islamisten niet viseren louter vanwege hun gedachten, aldus Jambon. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners