Jambon: België moet desnoods op eigen houtje passagiersgegevens doorlichten

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft opnieuw aangedrongen op het belang van het systematisch verzamelen en doorlichten van passagiersgegevens in de strijd tegen terrorisme.

De Europese lidstaten zijn het daar al langer over eens, maar het Europees parlement vreest voor de privacy en staat op de rem. Volgens Jambon moet ons land desnoods overwegen op eigen houtje een systeem op te zetten.

Jambon ging in Londen kijken hoe de Britten de strijd tegen terreur aanpakken en aan contrapropaganda doen. “Vooral op technologisch vlak heb ik toch gezien dat we nog iets kunnen opsteken”, zei hij na afloop in een debat rond terrorisme op VTM.

Privacybedenkingen

Concreet verwees Jambon naar het PNR-dossier rond het systematisch opslaan van passagiersgegevens van vliegtuigen en andere vervoersmodi. “Dat wordt dan gematcht met lijsten van verdachten en zo pikken ze toch een aantal mensen op voor die het land binnenkomen”, aldus Jambon.

Privacybedenkingen houden het dossier nog steeds hangende in het Europees parlement. “Maar het Verenigd Koninkrijk heeft op eigen houtje dat ontwikkeld en ik denk dat we dat ook moeten kunnen overwegen”, aldus Jambon.

Ook justitieminister Koen Geens (CD&V) sprak vorige week nog zijn hoop uit op vooruitgang in het PNR-dossier. Zonder zich specifiek uit te laten over passagierslijsten, zei hij op VTM dat er volgens hem momenteel geen sprake is van het opgeven van privacy of burgerlijke vrijheden. “Als je ziet hoe moeilijk het is om toestemming van de onderzoeksrechter te krijgen voor bijzondere opsporingsmethoden, zoals afluisteren, hoezeer dat onder controle blijft en hoe dat gemotiveerd moet worden, dan moeten de mensen daar geen schrik voor hebben”, vindt Geens.

Inzet van het leger

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich tot slot vragende partij om – gezien de verschillende joodse locaties in Antwerpen – het leger langer of zelfs permanent te kunnen inzetten in zijn stad, ook als het algemene dreigingsniveau in België weer daalt.

“Het is niet ondenkbaar, maar op dat ogenblik zal de noodzaak zich minder doen voelen omdat er een minder grote dreiging is en er politie kan gespaard worden”, reageerde Geens, die nog opmerkte dat de regering “elke keer voor elk van de locaties” haar toestemming zal moeten geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content