Jambon: '57 staatsgevaarlijke mensen geïdentificeerd in Molenbeek'

29/09/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 15:51

De politie en geheime diensten hebben 57 staatsgevaarlijke individuen geïdentificeerd in Molenbeek. 600 mensen zijn er geschrapt uit het bevolkingsregister. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die de inspanningen nog wil opvoeren.

Jambon: '57 staatsgevaarlijke mensen geïdentificeerd in Molenbeek'

Jan Jambon (N-VA) © BELGA

Minister Jambon lichtte donderdag op BRUZZ de eerste resultaten van het Kanaalplan toe. Dat plan moet sinds een half jaar radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme in de Kanaalzone in en naast Brussel tegengaan.

Concreet voorziet het plan in totaal 485 federale politiemensen die de lokale politiezones komen versterken of ondersteunen waar nodig. Molenbeek kreeg er vijftig bij, Vilvoorde twintig. Daarnaast gaat het om nog eens 70 agenten voor de drie andere betrokken Brusselse politiezones, 160 manschappen voor de federale politie van Brussel en Halle-Vilvoorde en 180 manschappen voor de algemene reserve. De ontplooiing van de extra manschappen voor de Brusselse zones is al volop aan de gang. Begin oktober - wanneer 63 kersverse inspecteurs afstuderen - moeten alle gaten daar alvast gevuld zijn, verduidelijkte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Daarnaast zijn ook extra magistraten voorzien, al loopt dat bij gebrek aan magistratenreserve noodgedwongen wat trager. Het plan voorziet acht magistraten en 24 medewerkers extra voor de parketten van Brussel en Halle-Vilvoorde, terwijl het federaal parket - gespecialiseerd in terrorisme en zwaar banditisme - op vier magistraten, vijf juristen en 27 extra medewerkers kan rekenen. In beide gevallen is intussen ongeveer de helft aangeworven, aldus Justitieminister Koen Geens. Ook de zetel krijgt er acht magistraten en 24 personeelsleden bij. En daarnaast konden ook de kansspelcommissie en de Staatsveiligheid op extra middelen rekenen.

Dankzij het Kanaalplan zijn politie- en geheime diensten er volgens Jambon in geslaagd 57 staatsgevaarlijke mensen te identificeren in Sint-Jans-Molenbeek. In die groep zitten vooral teruggekeerde Syriëstrijders, 27 onder hen zijn geradicaliseerden waarvan men denkt dat ze op het punt staan te vertrekken. Zij worden nu nauwgezet opgevolgd via de zogenaamde lijst van het OCAD, de organisatie die het dreigingsniveau in ons land bepaalt.

Dekmantels

Daarnaast deed de politie meer dan 5.000 huiszoekingen. 'Burgemeester Françoise Schepmans (MR) van Molenbeek had geen helder idee van wie waar precies woonde', aldus Jambon. De huiszoekingen resulteerden in 600 schrappingen uit het bevolkingsregister.

In het kader van het Kanaalplan concentreren de veiligheidsdiensten zich niet alleen op individuen. Ook vzw's, moskeeën en hele organisaties worden bestudeerd. 'Vaak zijn het dekmantels voor criminele activiteiten zoals drugshandel en gokcircuits', verklaarde Jambon.

Een grote doorlichting van de meer dan 1.500 vzw's in Sint-Jans-Molenbeek leverde dan weer 91 vzw's op waarbij bestuursleden linken hebben met criminele feiten, onder wie 46 met terrorisme of radicalisme. Intussen zijn er al 87 ontbonden, terwijl 450 vzw's nog verder onderzoek vereisen. Tegelijk werden bij zowat de helft van alle vzw's en handelszaken diverse inbreuken vastgesteld.

300 extra politiemensen

De minister wil het Kanaalplan verder uitbreiden naar vijf andere gemeenten. Door het succes ervan in Molenbeek, maar ook om te voorkomen dat de criminaliteit zich nu verplaatst naar andere gemeenten. Gesprekken met de respectievelijke burgemeesters en korpschefs zijn al aan de gang.

Tegen eind dit jaar komen er ook 120 extra politiemensen op het terrein. Ook de gerechtelijke politie wordt met 180 man versterkt, wat het totaal op 300 extra politiemensen brengt, besloot Jan Jambon. Hij gaf ook nog mee dat er achter de schermen goed wordt samengewerkt met de lokale overheden. Samenwerking blijkt het absolute sleutelwoord. 'Ik denk dat hier een nieuwe manier van werken geïntroduceerd is, waarbij we bewezen hebben dat we gemeenschappelijke acties kunnen ondernemen', besloot Jambon. (BELGA/JVL)

Onze partners