Jacques Deroo (SP.A) - Schepen Bredene

17/02/12 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

Knack.be trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 af en stelt drie vragen aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Een leefbaar Bredene. Beslissingen nemen in het belang van de bevolking en de toekomst.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn er winnaars en verliezers, maar ook verliezers en winnaars. 't Is maar hoe je het bekijkt. Na elke verkiezing beweert elke partij dat ze gewonnen heeft.... ook de oppositie...

Een partij kan een winnaar of verliezer zijn, maar de kandidaat van desbetreffende partij kan het omgekeerde zijn.

Bij de vorige verkiezing behaalde ik bijna 3000 stemmen. Wie is er nu burgemeester? Steve Vandeberghe, met 1000 stemmen minder. Wie is hier de verliezer? Ik natuurlijk? Maar als je denkt aan de toekomst van onze SP.A-partij hebben Steve Vandenberghe en onze partij gewonnen. Ik ben er 62, hij 40. Ik ben straks afgeschreven, hij moet de partij in stijgende lijn verder leiden. Ik ben nu z'n adjunct, zijn eerste helper en dat doe ik met heel veel plezier (al had ik toch eens op zijn stoel willen zitten).

In een gemeente behaalde de burgemeester met zijn partij bijna de helft van de stemmen (23% meer dan de vorige keer) en de andere partijen elk nog niet eens 1/4. Die laatste hebben samen een akkoord gemaakt. De grootste partij, waarvoor de mensen hebben gekozen, staan nu aan de kant. Wie is hier de verliezer?

Wat is van belang in uw gemeente?

De mensen zijn (gelukkig) mondiger geworden, hebben meer technologische mogelijkheden, maar soms kan dit vervelend overkomen. Vele mensen (zeg maar bijna allemaal) zijn vandaag gemakzuchtig en denken teveel aan zichzelf: "Ik woon hier en laat de groene ruimte nu maar open, dus liefst geen dichte geburen".

Komt men op spreekuren naar mijn bureau, dan moet ik meer dan 80 procent van de mensen teleurstellen, want ik kan niet ingaan op hun vragen. Ik verlies daardoor stemmen, maar als schepen met zeer veel bevoegdheden (openbare werken, toerisme, cultuur, onderwijs, bibliotheek, feestelijkheden, het Staf Versluyscentrum,...) en rekening houdend met mijn collega's, wordt er met prioriteiten gewerkt, worden er gezamelijke beslissingen genomen, die nooit tegen de wetgeving ingaan.

Dat is van belang in onze gemeente, aangevuld met: 'buren beter leren kennen'. In Bredene krijgt elke straat- of buurtfeest materiële en financiële steun. Dit moet verder gestimuleerd worden. Burenruzie is het ergste wat er is.

Bredene besteedt veel aandacht aan netheid, veiligheid en vooral aan de jeugd. Ook de groeiende vergrijzing is een uitdaging geworden. Maar SP.A Bredene heeft nog veel meer in petto. We bezorgen graag onze uitgebreide beleidsnota aan wie dat wil. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en u wil onze drie vragen ook beantwoorden?

Laat dat weten aan simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners