‘Jackpotday’ voor Dehaene is al deels voorbij

© Belga

Voor Jean-Luc Dehaene is het vandaag ‘Jackpotday’, schrijft de krant De Standaard. Die dag is echter al deels achter de rug, en moet deels nog komen.

In april 2009 kreeg de voormalige AB InBev-bestuurder 85.928 opties aan een uitoefenprijs van 21,72 euro. Aan de koers vandaag van circa 53,92 euro, betekent dit een opbrengst van 2,77 miljoen euro voor de gewezen premier. Het gaat om geld dat hij kreeg als ‘extraatje’ als onafhankelijk bestuurder van ’s werelds grootste brouwer (2001 tot 2011).

Toch is het al langer ‘jackpotday’ voor de gewezen premier. Een eerste derde van de opties kon Jean-Luc Dehaene verzilveren vanaf 1 januari 2011, een tweede derde vanaf 1 januari 2012. Een laatste schijf volgt vanaf 1 januari 2013. De ultieme datum voor de verzilvering van de opties is 27 april 2014. Na die datum worden de opties waardeloos.

70.928 van die opties zijn een gevolg van de kapitaalverhoging voor de overname van Anheuser-Busch uit november 2008. Daarbij werden acht nieuwe voor vijf bestaande aandelen uitgegeven. Ook het aantal opties voor de leden van de raad van bestuur werd verhoogd.

Omstreden

Het pakket is omstreden omdat onafhankelijke bestuurders volgens de code over deugdelijk bestuur geen recht hebben op dergelijke variabele bonussen.

Dehaene is sinds april vorig jaar geen bestuurder meer bij de brouwer omdat hij de leeftijdslimiet had bereikt. Wanneer Dehaene effectief zijn opties uitoefent, wordt niet bekendgemaakt. Doordat hij geen bestuurder meer is, vervalt de meldingsplicht. (EE/WR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content