Jacht op naoorlogse abstracte kunst

24/04/14 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

Momenteel lopen er niet minder dan vier expo's over abstracte kunst uit België, van Mons tot in Brugge.

Jacht op naoorlogse abstracte kunst

© /

De media mogen dan wel de meeste aandacht hebben voor de hedendaagse kunst, ondertussen zoeken collectioneurs onder meer naar de naoorlogse abstracte kunst uit ons land. Internationaal kende deze kunst een bloeitijd na de oorlog, van de jaren '50 tot '70. Dat hing zeker wat samen met de opbloei van de moderne architectuur en design in die tijd. Ondertussen zijn veel van deze werken vijftig of meer jaar oud en veranderen van eigenaar. Ze komen met andere woorden op de markt, wat de aandacht aanwakkert van galeries en verzamelaars.

Dit blijkt nu onder meer door de talrijke tentoonstelling die overal plaatsgrijpen. Volgend weekend kan je in ons land op minstens vijf plaatsen geometrisch abstracte kunst zien. Eerst moet je naar het Koetshuis in de Abdijstraat te Geraardsbergen waar er tot en met dit weekend een expo loopt met werk van onder meer Maurits Van Saene, Dan Van Severen, Mark Verstockt, Gilbert Swimberghe en Willy De Sauter (www.kckg.be). Het gaat om het initiatief van de lokale culturele vereniging.

Je kunt ook naar het nieuwe museum in Mons, het BAM, waar je de grootste expo zien kan, met werk van onder meer Jo Delahaut, Guy Vandenbranden, Paul Van Hoeydonck, Luc Peire, Gilbert Decock, Swimberghe, Verstockt en vele anderen. Deze schitterende expo loopt tot 13 juli.

In het Brugse Arentshuis loopt dan weer tot 9 juni een expo met werk van Dan Van Severen die ooit in Brugge woonde.

En in de Gentse Galerie Sint-John (achter Sint-Jacobs) is er een expo met grafisch werk van Michel Seuphor, de Antwerpse Parisien die al voor de oorlog een rol speelde in de abstracte kunst en ook heel wat publiceerde over de Belgische abstracten. Deze expo loopt tot 25 mei. (PS).

Lees meer over:

Onze partners