16 oktober:

'De klassieke voedingsleer kon me niet helpen. Integendeel, ze praatten me een schuldgevoel aan. Ik had zogezegd te weinig wilskracht.' © Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photo News

Op de Frankfurter Buchmesse roept Gourmand International de boeken van Pascale Naessens uit tot de beste kookboekenreeks van de laatste 20 jaar.

Pascale Naessens (auteur Mijn Pure Keuken, Puur Genieten en Puur Eten): De insteek van Gourmand International was dat hedendaagse kookboeken meer dan een verzameling recepten moeten zijn. Dat sluit zeer nauw aan bij mijn visie. Ik hecht niet enkel belang aan gezonde voeding, maar ook aan sfeer, inhoud en de wetenschappelijke kant ervan.

Het allerbelangrijkste dat ik wil meegeven, is dat gezond eten niets met restricties of spartaanse soberheid te maken heeft. Dat blijft helaas een grote misvatting. Gezond eten draait net om veel eten zonder schuldgevoel en om gezelligheid. Als mensen me daarin volgen, vermageren ze ook. Een achttienjarig meisje mailde me onlangs nog: ‘Niemand snapt het. Mijn vrienden zien me meer eten dan vroeger, maar ondertussen word ik wel slanker, gezonder en gelukkiger.’

‘Naessensen’ heet dat tegenwoordig. U bent een werkwoord geworden.

Naessens: Of ‘een Pascalleke doen’, ja. Het is nog altijd moeilijk te vatten hoe snel het allemaal gaat. Steeds meer mensen voelen instinctief aan dat er iets fout loopt en dat er dringend wat moet veranderen. De klassieke manier waarop we gezonde voeding benaderen, klopt niet. Mijn visie staat daar zowat haaks op.

Hebt u het dan over de klassieke voedingsdriehoek?

Naessens: Destijds had ik zelf problemen met mijn voeding. Ik ging te rade bij de klassieke voedingsleer, maar daar kon men mij niet helpen. Integendeel, ze zadelden me op met een schuldgevoel. ‘Sorry mevrouw, als u zich niet aan uw schema kunt houden, is dat uw probleem. Het ontbreekt u aan wilskracht.’ Er is intussen niets aan mijn wilskracht veranderd, waarom lukt het nu dan wel?

De voedingsdriehoek staat onder druk. Wereldwijd verschuift de mentaliteit, maar België lijkt de boot te missen. De Nederlandse Schijf van Vijf werd al aangepast, en in Zweden aanvaarden ze dat minder koolhydraten, en meer vetten eten de beste manier is om af te slanken. Niet dat ik rabiaat tegen koolhydraten ben, maar je moet ze wel uit kwalitatieve, natuurlijke bronnen halen, zoals fruit, groenten, kikkererwten of linzen. Die geven hun suikers langzaam af. Van de geraffineerde producten – alles waar meel in verwerkt is – blijf je beter zo ver mogelijk weg. Helaas eet een doorsnee westerling vooral slechte koolhydraten. Volgens biochemicus Richard Béliveau, een wereldautoriteit op het vlak van kanker en voeding, is het westerse dieet het meest kankerverwekkende.

Naast het Engels, Duits en Frans zijn uw boeken dit jaar ook in het Mandarijn vertaald. Slaan ze in China aan?

Naessens: Die vraag kan je voor elke nieuwe markt stellen. In het buitenland kan ik ook niet op mijn tv-werk of bekendheid surfen, dus ik moet telkens weer van nul beginnen. Maar dat maakt het net boeiend. Toegegeven, Chinezen lijken in de eerste plaats in mijn boeken geïnteresseerd vanwege de leuke prentjes en omdat ze dol zijn op Europese lifestyle. Toch gaan ze met de recepten aan de slag. Ze appreciëren bovendien dat ik me zowel door de mediterrane als de oosterse keuken laat inspireren.

Behalve een werkwoord bent u ook een sterk merk geworden. U beperkt zich niet alleen tot kookboeken. Onlangs verbond u uw naam aan peper en zout. Wat is er bijzonder aan uw kruiden?

Naessens: U stelt de vraag wel heel pejoratief. In alles wat ik doe, zoek ik een meerwaarde. Ik krijg dagelijks voorstellen van producenten, maar het gros van die aanvragen weiger ik meteen. En ik maak er een punt van te weten waar die peper vandaan komt. Voor mijn olijfolie trok ik bijvoorbeeld naar Spanje om persoonlijk te checken hoe de olijven gecultiveerd en geperst worden. Het is een puur product, een extra vierge waar niét mee geknoeid is. Dat anderen dat wel doen, ligt bovendien ook aan de consument. We zijn niet meer bereid om te betalen voor kwaliteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content