13 december:

Bart Vanneste als Freddy De Vadder: 'Bevergem had net zo goed in Limburg kunnen liggen.' © Alex Vanhee/Imagedesk

Onder de noemer Bevergem For Life treedt de cast van de populaire Canvasreeks in het Depot in Leuven op met de soundtrack van de serie.

Bart Vanneste (acteur en scenarist Bevergem): Tiens, daar zit eigenlijk een geweldig concert in, bedacht ik toen ik alle songs uit de reeks na elkaar beluisterde. Veel meer hoef je daar niet achter te zoeken. (lacht) Het idee was gewoon om de wereld van Bevergem nog een allerlaatste keer op te roepen tijdens een concert, al zit de kans er ondertussen dik in dat we deze zomer nog enkele optredens geven. Ik kijk ernaar uit, want zingen, omringd door steengoede muzikanten, heb ik altijd graag gedaan. Het was zelfs mijn eerste liefde: ik was al rockzanger voor ik komiek werd. Van mijn 18e tot mijn 24e zong ik bij Party At Vanzetti’s. Thrashpop, pre-grunge, noem het zoals je wilt. En als mijn podiumtypetje Freddy De Vadder geef ik ook weleens optredens, zij het dan vooral verkrachtingen van mijn absolute rockhelden.

Met zijn 800.000 kijkers redde Bevergem zowat op zijn eentje het kabbelende Canvasnajaar. Een wat onverwachte hit, behalve voor u.

Vanneste: Ik had dat voorspeld, ja. Ik wist dat we iets goeds in handen hadden, en dat catchphrases als ‘’t Is mor e prente’ konden aanslaan. Maar dat we vanaf de eerste aflevering zo goed zouden scoren? Daar ben ik ook wreed van verschoten. Zeker omdat Bevergem als een ‘absurde reeks’ werd aangekondigd, wat meestal al genoeg is om heel wat mensen af te schrikken. Bovendien was de reeks helemaal niet absurd – op de Bende van de Rosse na misschien – maar net hyperrealistisch. De kleine kantjes van de personages zijn voor iedereen herkenbaar. De reeks speelde zich af in West-Vlaanderen, omdat alle scenaristen en spelers nu eenmaal West-Vlamingen zijn, maar verder had Bevergem net zo goed in Limburg kunnen liggen. De reeks werd ook niet uitsluitend door West-Vlamingen gesmaakt.

Er is ook veel langer aan de reeks gesleuteld dan de gewoonte is. Omdat het ons eerste scenario was, en we dus nog leergeld moesten betalen, maar vooral omdat we ons wilden bewijzen en echt goesting hadden om elk detail uit te puren. Tussen het eerste idee en de laatste opname zit zo’n zes jaar, en ik denk dat we uiteindelijk een zestal versies van het scenario geschreven hebben. Ook de hele voorgeschiedenis van de personages werd eerst van A tot Z uitgewerkt. Herman Brusselmans had me die tip aan de hand gedaan. Met succes, want plots werd het allemaal zeer logisch hoe elk personage zou reageren.

Kortrijk, Zwevegem en Spiere-Helkijn vochten in de media een robbertje over wie zich het echte ‘Bevergem’ mocht noemen. Hoe zit dat nu precies?

Vanneste: Zwevegem heeft ons logistiek gesteund en Kortrijk financieel. Maar ik denk dan vooral: lot ze moa doen. Allemaal extra reclame voor ons. (lacht) Er is ondertussen ook al een Bevergem-Vesparoute. Geestig.

U sloot een tweede reeks uit. Heeft u zich nog niet bedacht?

Vanneste: Zeg nooit nooit, maar regisseur Gilles Coulier en ik denken allebei dat het een slechte keuze zou zijn. In zo’n tweede seizoen valt heel wat spanning weg omdat je de personages al kent. En artistiek gezien is het niet zo interessant meer om jezelf te herhalen. We hebben nu krediet opgebouwd, dat zou ik liever gebruiken om iets helemaal anders in elkaar te steken. Maar ik sluit niet uit dat er nog een film komt, om zo definitief afscheid te nemen van Bevergem.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content