Jaarlijks zo’n 300 tbc-gevallen in Brussel

In Brussel worden jaarlijks zo’n 300 gevallen van tbc vastgesteld. Daarmee zit de stad op het niveau van een gemiddeld Zuid-Amerikaans land.

Tuberculose is nog lang de wereld niet uit, ook in Brussel niet. “Tbc-bestrijding in Brussel is meer dan ooit nodig”, zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT).

België telt jaarlijks meer dan duizend nieuwe tbc-patiënten. Met nieuwe ziektegevallen (incidentie) van 9 op de 100.000 scoort ons land erg goed, maar tegelijk ook binnen de verwachtingen gezien de sociaaleconomische welvaart in België.

Minder goed is het gesteld met Brussel, waar jaarlijks zo’n 300 gevallen worden vastgesteld en dit al, in min of meer gelijke mate, gedurende tien jaar. Daarmee zit Brussel op het niveau van een gemiddeld Zuid-Amerikaans land, “maar zo mag je het niet stellen”, zegt dokter Arrazola de Oñate. “We zien dat in landen met een lage tbc-incidentie de grote steden meer tbc-gevallen vertonen. Meestal is dat drie keer meer. Zoals in België dus.” Dat metropolen meer vatbaar zijn voor tbc heeft onder andere met migratie te maken. Het is in de grote steden dat de migranten toekomen. Het is in de metropolen dat ze ook blijven wonen. En migranten komen vaak uit landen waar de ziekte nog veel voorkomt. Dat is ook zo in Brussel.

De VRGT en de Franstalige zusterorganisatie Fares benadrukken dat ze er alles aan doen om de ziekte onder controle te houden. “Overdreven paniekreacties zijn totaal niet nodig”, zo luidt het verder. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content