'Jaarlijks 21 overlijdens minder door Ringland'

27/04/15 om 07:34 - Bijgewerkt om 07:34

De aanleg van Ringland, de overkapping van de Antwerpse ring, versterkt de luchtkwaliteit in Antwerpen. Daardoor zouden er jaarlijks gemiddeld 21 overlijdens minder zijn, zo blijkt uit onderzoeken. Maar de studies leggen ook de achilleshiel van Ringland bloot.

'Jaarlijks 21 overlijdens minder door Ringland'

© Ringland

Dat schrijft de krant De Morgen.

'Ringland verbetert de luchtkwaliteit rond de Antwerpse ring', luidt de conclusie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Volgens de VITO neutraliseert Ringland de schadelijke uitstoot van auto's op de Antwerpse ring tot een normaal stedelijk niveau.

Jaarlijks 21 overlijdens minder

Dat heeft meteen ook een effect op de gezondheid van de Antwerpenaar, berekenden wetenschappers van de UGent, de KU Leuven en de UHasselt. Fijn stof in uitlaatgassen veroorzaakt bijvoorbeeld een ontstekingsreactie in de longen en dat verhoogt de kans op cardiovasculaire ziekten en vermindert de longfunctie.

De jaarlijkse sterfte zou door een overkapping gemiddeld met 21 overlijdens dalen. Zeker zwakke bevolkingsgroepen, zoals kinderen en ouderen, hebben baat bij de ingreep.

'Hotspots'

Maar de studies leggen ook de achilleshiel van Ringland bloot. Het dak op de ring neemt de uitstoot namelijk niet helemaal weg, maar duwt hem naar de uitgangen van de geplande tunnels. Daardoor ontstaan vijf 'hotspots' waar hoge concentraties van fijn stof, roet en stikstofdioxide dreigen te ontstaan. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners