Ivo Mechels staat achter ontwerp nieuwe telecomwet

05/07/11 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

De regering is klaar met het ontwerp voor een nieuwe telecomwet. Volgens Ivo Mechels van Test-Aankoop mag het parlement het ontwerp best goedkeuren.

Wat is voor de consument het belangrijkste in het ontwerp? Een gsm-contract verbreken en overstappen naar een andere leverancier wordt goedkoper en gemakkelijker. Dat is volgens ons heel belangrijk. Het geeft ook meer garanties voor een eerlijk werkende concurrentiële markt. Blij zijn we ook met de kortere looptijd van contracten. Wij hadden gepleit voor contracten van hoogstens een jaar. Het is nu zes maanden geworden en daar zijn we heel tevreden mee. Derde belangrijke verbetering slaat op het 'gezamenlijk aanbod': mensen die intekenen op een package van verschillende telecomdiensten, doen dat vaak omdat een van die diensten heel goedkoop lijkt, terwijl ze niet merken dat ze voor een andere dienst eigenlijk te veel betalen. Voortaan wordt de leverancier verplicht om je voor elk van de diensten jaarlijks te melden of je wel in de beste tariefformule zit.

En zal dat ook gecontroleerd worden?

Wel, het ministerie zal zeker checken of consumenten inderdaad een jaarlijkse update krijgen. Of de ambtenaren ook zullen kunnen narekenen of de update effectief het beste tarief aanprijst, dat is misschien wat hoog gegrepen.

Waren de consumentenorganisaties betrokken bij het schrijven van het ontwerp? Het ontwerp circuleert al een poos en we hebben er alles aan gedaan om onze zorgen kenbaar te maken aan de betrokken kabinetten (Telecom en Consumentenzaken). Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ook minister Van Quickenborne zelf flink doorgeduwd heeft op belangrijke punten, vaak tegen de zin van de grotere operatoren in. Kleinere operatoren, zoals Base of Mobile Vikings, stonden vaak aan onze kant. Je kunt er donder op zeggen dat de nieuwe wet zal zorgen voor een meer open concurrentie en voor betere prijzen.

Luc Baltussen

Onze partners