Islamleerkrachten mogen in gemeenschapsonderwijs overal hoofddoek dragen

© Belga

In het GO mogen islamleerkrachten zowel in de klas als daarbuiten een hoofddoek dragen. Ze zijn niet gebonden aan de neutraliteitsplicht.

In de scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) in Vlaanderen mogen islamleerkrachten hun hoofddoek dragen in de klas tijdens de les en ook daarbuiten zolang ze in hun functie van godsdienstleerkracht zijn. Dat is vernomen van Sarina Simenon, woordvoerster van het GO!.

Ze reageert daarmee op berichtgeving in La Dernière Heure. De krant had het over een uitspraak van de Raad van State die stelt dat scholen in de Federatie Wallonië-Brussel hun islamleraressen niet langer mogen verplichten om de hoofddoek enkel te dragen tijdens de lessen en het dragen te verbieden elders in de schoolgebouwen.

De Raad van State reageerde specifiek op een bepaling in Grâce-Hollogne. De gemeente wordt verplicht om de bepaling te schrappen die sinds 2011 islamleraressen verplicht om enkel in de klas hun hoofddoek te dragen tijdens de les en niet elders in de gebouwen van de school.

De Raad van State oordeelde dat islamleraressen niet gebonden zijn aan de plicht van neutraliteit, net zomin als die van andere erkende godsdiensten.

Sarina Simenon herinnert eraan dat er vanaf 1 september 2013 in het GO!, dat zo’n duizend scholen en 28 scholengroepen vertegenwoordigt, een verbod geldt op het dragen van levensbeschouwelijke tekens (hoofddoeken, maar dus ook kruisjes en keppeltjes). Een uitzondering is er voor leerkrachten van levensbeschouwelijke vakken en leerlingen, die dat in de klas tijdens de desbetreffende les wel mogen doen.

Godsdienstleerkrachten mogen dat ook buiten de klas doen zolang ze in functie zijn. In het stedelijk en gemeentelijk onderwijs legt de koepelorganisatie OVSG, die de belangen van 268 steden en gemeenten behartigt, terzake geen algemene bepalingen op. Directiesecretaris Jochen Soetens wijst op de lokale autonomie van de scholenbesturen.

“Er zijn ons voorlopig ook geen grote problemen gesignaleerd”, zegt hij. Mocht zich een situatie in verband met ‘levensbeschouwelijke veruiterlijkingen’ aandienen, is het de bedoeling dat alle betrokken partijen tot een “afspraak komen waar iedereen zich goed bij voelt”, aldus woordvoerster Anne Berckmoes. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content