23/04/15 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

'Is ware eigendom niet datgene waar we waarde aan hechten, waar we ons dagelijks mee omringen?'

Soraya Wancour studeerde mode aan La Cambre en ging in Gent cohousen in een ecologische woongemeenschap. In de zoektocht naar de verantwoorde manier van leven wordt daar zowat alles voortdurend in vraag gesteld.

'Is ware eigendom niet datgene waar we waarde aan hechten, waar we ons dagelijks mee omringen?'

© iStock

Ik draag geen geitenwollensokken, bedrijf geen vrije liefde en ben geen overjaarse kotstudente. Toch woon ik in een huis met acht anderen. We hebben jobs, staan op tussen 6u10 en 11u20. Verantwoordelijkheden, frigo's, kookvuren en strijkijzers worden gedeeld. Alsook de slappe lach, tegenslagen en huilbuien. Als negenkoppig gezin zonder ouders. Een geweldig project in hartje Gent met ecologische ideologie en prachtige kamer.

De jongen die me op die allereerste maandagochtend rondleidde boeide me niet enkel met zijn verhaal. We dronken thee en het was verkocht. Ik was gecharmeerd, sfeer, grote hoge ramen, berekende woorden, de glimlach en aangename stiltes. Een week later mocht ik terugkomen en ontmoette ik de hele groep. De jongen vermeed oogcontact maar mijn ogen bleven hangen. Iedereen vertelde. Over wat ze doen, hoe ze over het huis denken. En ik. Wie ik ben, wat ik denk over samenhuizen, wat ik voor hen zou koken. In een woongroep word je gekozen. Ik werd gekozen. Oef. Nu was het echt.

Lees meer over:

Onze partners