Is ons voedsel te goedkoop? Stel uw vraag aan landbouwexpert Frank Nevens

25/04/18 om 11:30 - Bijgewerkt op 14/08/18 om 15:33

Hebt u een originele en relevante vraag voor bio-ingenieur Frank Nevens (UGent)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Is ons voedsel te goedkoop? Stel uw vraag aan landbouwexpert Frank Nevens

Pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen worden gretig gebruikt om voeding aantrekkelijker, langer houdbaar en makkelijker en goedkoper te produceren te maken. © istock

Mail uw naam, adres en vraag voor Frank Nevens naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Droogte en hitte: voor wie vakantie viert is het ideaal, maar voor landbouwers waren de voorbije maanden een hel. En ook vorige zomer was al rampzalig. Oogsten mislukken en de effecten kunnen nog lange tijd doorwegen. Zal dit in de toekomst opgelost zijn door genetisch gemanipuleerde gewassen, met de veelbesproken CRISPR-methode bijvoorbeeld? Of moeten we net erg op onze hoede zijn voor genetische manipulatie?

Of moet onze landbouw massaal overschakelen op bio, zoals agro-ecologe Marjolein Visser (ULB) in De Standaard voorstelt? Volgens haar is biologische teelt veel beter opgewassen tegen extreme weersomstandigheden. Dat heeft natuurlijk een kostenplaatje, maar Visser bepleit dan ook dat ons voedsel dubbel zo duur zou moeten zijn. En omdat vlees een ecologische luxe is, moet het ook een economische luxe worden.

Veel consumenten verwachten dat hun producten op een duurzame manier tot stand komen, maar zijn ze ook bereid om dieper in hun portemonnee te tasten? Is enkel bio-landbouw duurzaam, of kan het ook op andere manieren? Moeten we onze producten allemaal rechtstreeks bij de boer kopen, om een eerlijke prijs te garanderen? En zijn er ook voldoende boeren overtuigd van die korte keten? Of stuurt de Boerenbond nog steeds te hard aan op schaal- en winstvergroting?

En hoe pakken we de overproductie van groenten aan? Die werd de voorbije weken weer pijnlijk duidelijk, toen beelden opdoken van de Brechtse heide, waar tonnen tomaten, paprika's en courgettes lagen te rotten. Kunnen we zulke taferelen vermijden door volop te kiezen voor duurzame én dure landbouw?

Frank Nevens is bio-ingenieur en landbouwexpert aan de UGent. Hij pleitte er al geregeld voor om voedsel niet langer te beschouwen als een goedkoop wegwerpproduct, maar eerder te kiezen voor een duurzame korte keten.

Onze partners