Eddy Eerdekens

Is Jo Cornu al verbrand als nieuwe NMBS-baas?

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Hij kan pas echt op zijn waarde geschat worden wanneer hij aan zijn job begint, maar hij mag intussen wel werken aan zijn communicatie.

Sinds de bekendmaking van de benoeming van Jo Cornu tot nieuwe CEO van de NMBS heeft hij bakken kritiek over zich heen gekregen.

Eerst was er de manier waarop de benoeming er kwam – in zeven haasten, recht uit het adresboekje in de gsm van minister van Economie Johan Vande Lanotte en zonder rekening te houden met het advies van het headhunters bureau.

En dan waren er de mandaten waar Cornu vorig jaar 232.000 euro extra aan verdiende. Hij liet meteen weten dat hij van plan is om naast zijn job als CEO van de NMBS nog drie mandaten in grote bedrijven aan te houden. Het gaat om zitjes in de raden van bestuur van Belgacom, Agfa Gevaert en KBC. Zelf ziet hij daar geen graten in en (na een bijzondere vergadering) de regering ook niet.

De manier waarop Jo Cornu op de kritiek reageerde, is op zijn minst onhandig te noemen, ook al omdat hij reageerde vanuit een tropisch vakantieparadijs. Op de radio zei hij dat wie een probleem met zijn mandaten heeft, een jaloerse zaag is waar het lastig mee samenleven is. In Terzake kon hij echt niet begrijpen wat het probleem is. ‘Dit is toch echt belachelijk. Dit is een heksenjacht.’

En dus volgt er nog veel meer kritiek.

In haar commentaarstuk voor Het Nieuwsblad geeft politiek hoofdredacteur Liesbeth Van Impe Cornu de goede raad om voorlopig geen interviews meer te geven vanop tropische eilanden.

‘De vragen over zijn mandaten zijn terecht. Ofwel stellen die niet veel voor en dan zal iedereen zich afvragen hoe een mens daar in hemelsnaam zoveel voor betaald kan krijgen. Ofwel zijn die mandaten wel een grote verantwoordelijkheid met bijbehorende tijdsbesteding en dan kan iedereen zich afvragen of de onverdeelde aandacht niet beter naar de NMBS gaat.’

Ook de spoorafdeling van het ACV reageert scherp. ‘Een inschattingsfout,’ zegt Luc Piens. Volgens Piens beseft Cornu niet wat hem te wachten staat. “Onze nieuwe baas zit nog in vakantiestemming. Ik denk en hoop dat hij zijn beslissing zal herzien van zodra hij hier aan het werk gaat.’

Opvallend: Het Laatste Nieuws heeft wel begrip voor de houding van Cornu. ‘Denken we nu echt dat de treinen morgen stipter zullen rijden als Jo Cornu zijn zitjes in die drie raden van bestuur laat vallen?’ vraagt Jan Segers zich af. ‘Willen we dat echt, een arbeidsmarkt waar je wordt afgerekend op je werkuren en niet op je resultaten?’

‘Jo Cornu heeft gelijk als hij dit een heksenjacht noemt,’ schrijft Segers. ‘Eisen dat hij afziet van elk bestuursmandaat, getuigt van afgunstig populisme.

In het verleden hadden politieke benoemingen nog het voordeel van de duidelijkheid. Je wist wie door wie was benoemd en daarmee ook voor welke kleur hij stond. Cornu, die uit het adresboekje in de gsm van minister van Economie Johan Vande Lanotte is opgevist, houdt echter vol dat dit geenszins betekent dat hij een SP.A-stempel heeft.

Is Jo Cornu nog voor hij aan zijn job begint, al te veel verbrand om nog CEO van de NMBS te worden? Voorlopig niet. Het staat buiten kijf dat hij een goed manager is, die nog voor hij aan zijn job begint tenminste het voordeel van de twijfel mag genieten en die pas echt op zijn waarde kan geschat worden wanneer hij bezig is aan zijn taak om de NMBS opnieuw op de rails te zetten.

Maar hij maakte wel een valse start en hij zal een initiatief moeten nemen om de perceptie te doen keren. En hij zal eens goed moeten nadenken over hoe hij communiceert in de media. Vijf dagen na de bekendmaking van zijn benoeming, springt vooral de manier waarop hij reageert op kritiek in het oog. Zoals alle topmanagers zal hij op zoek moeten naar het moeilijke evenwicht tussen volledige openheid van zaken enerzijds en discretie en terughoudenheid anderzijds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content