Is de nieuwe kraakwet zinvol? Stel uw vraag aan advocaat Fernand Keuleneer

17/11/17 om 13:10 - Bijgewerkt om 13:10

Hebt u een originele en relevante vraag voor advocaat Fernand Keuleneer? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Is de nieuwe kraakwet zinvol? Stel uw vraag aan advocaat Fernand Keuleneer

Fernand Keuleneer © Dieter Telemans

Mail uw naam, adres en vraag voor Fernand Keuleneer naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

De nieuwe kraakwet, waarover al heel wat inkt is gevloeid, is officieel van kracht. Kraken is nu dus strafbaar. Dat alles in een stroomversnelling terechtkwam, heeft veel te maken met enkele kraakgevallen in Gent. Krakers betrokken er panden die leegstonden omdat ze bijvoorbeeld gerenoveerd zouden worden, of omdat de eigenaars tijdelijk in het buitenland verbleven. Ineens ontstond paniek: wat als ik een weekendje naar zee ga en mijn woning gekraakt wordt?

Vooral de reactie van Gents burgemeester Daniël Termont zette kwaad bloed: zolang de wet er niet was, moest de politie volgens hem lijdzaam toezien hoe krakers woningen innamen. Had hij gelijk? Of zat er meer achter die uitspraak?

Maar nu is dat dus verleden tijd, al wordt wel een belangrijk onderscheid gemaakt tussen (zichtbaar) bewoonde en niet-bewoonde panden. In het eerste geval kan de politie nu onmiddellijk optreden, in het tweede geval moet de eigenaar een klacht indienen, waarop een uitzetprocedure kan worden gestart. Is dit onderscheid een goede zaak? Of blijft het onduidelijk, zoals burgemeester Termont beweert?

Ook opvallend: hoewel Termont de wet uiteraard zal naleven, zegt hij ook dat hij - als socialist - begrip heeft voor mensen die panden kraken die al jaren leegstaan. Heeft hij een punt? Als een oud fabrieksgebouw, of een oud hotel bijvoorbeeld, al jaren staat te verkommeren, kunnen mensen zonder dak boven het hoofd het dan niet beter (tijdelijk) inpalmen? Soms kan 'gekraak' zelfs een nieuwe, artistieke wind doen waaien in verkommerde stadsbuurten.

Fernand Keuleneeris advocaat en opiniemaker. De nieuwe kraakwet blaast warm en koud, zo schreef hij in een opiniestuk voor Knack.be. Bovendien ziet hij geen enkele nood voor deze nieuwe wet: leegstaande woningen die nog voor bewoning bestemd en geschikt zijn, konden vroeger ook al niet straffeloos gekraakt worden, zoals de afgelopen maanden werd beweerd.

Lees meer over:

Onze partners